RealVarenavn:

2022 LE PAS DU MOINE ROSE ØKO, Côtes de Prov. Ste-Victoire, Ch. Gassier

Billede zoom:
Billede:
0112813_chateau_gassier_pas_du_moine
Navn:
  1. Varenr.:
    01128132235
  2. Årgang:
    2022
  3. Land:
    Frankrig
  1. Indhold:
    75,0cl
  2. Alkohol:
    13,0%
Druesammensætning
Druesammensætning:
Procent:
15%
Betinget procent:
15%
Navn:
Cinsault
Procent:
55%
Betinget procent:
55%
Navn:
Grenache
Procent:
12%
Betinget procent:
12%
Navn:
Rolle (Vermentino)
Procent:
18%
Betinget procent:
18%
Navn:
Syrah
  1. Anbefales til:
    Fisk, Grøntsagsretter, Kylling, Skaldyr, Sushi
    Beskrivelse:
    Château Gassier ligger i Puyloubier ved foden af den berømte bjergkæde, Montagne Sainte-Victoire, øst for Aix en Provence. I dag betragtes Sainte-Victoire som det bedste sub-distrikt i Côtes de Provence (AOP), ikke mindst for produktion af rosévine. Familien Gassier (med aner i Provence siden 1421) købte ejendommen og de tilhørende 40 ha. vinmarker i 1982 og indledte straks en gennemgribende renovering af vinmarkerne. I dag er det agronom og ønolog Georges Gassier (5. generation af vinmagere i familien Gassier), som har ansvaret for dyrkningen af vinmarkerne.

    Ansvaret for vinificeringen har siden 2015 været i hænderne på ønolog Léa Rouyet, som forinden har gjort sine erfaringer andre steder i Provence samt i New Zealand og Languedoc. Hun anvender en meget klassisk provencalsk opskrift til produktionen af rosévinene, primært med gæring og modning på ståltanke, men til de mest eksklusive rosévine anvendes også (helt eller delvist) 600 l træfade (demi-muids) fra den berømte østrigske bødker Stockinger.

    Château Gassier blev økologisk certificeret i 2016 (ECOCERT), og siden da har alle slottets vine været økologisk certificerede. Ud over druerne fra egne marker supplerer man også til vinen Esprit Gassier med druer fra i alt 100 ha. (ligeledes) økologisk dyrkede marker i AOP Côtes de Provence. Disse marker ejes af selvstændige dyrkere, som naturligvis efterlever Château Gassiers meget specifikke krav til dyrkningsteknikker og kvalitet.

    Château Gassier hører indiskutabelt til blandt eliten af vinproducenter i Côtes de Provence.
    Website:
    1. Sainte-Victoire, som er opkaldt efter bjergkæden af samme navn, øst for Aix-en-Provence, er en såkaldt DGC-subdistrikt i Côtes de Provence. Med sine 18 km lange højderyg af kalksten (højeste punkt: Pic des Mouches, 1.011 m.) tager Sainte-Victoire toppen af Mistralvinden, som kan blæse meget stærkt i området, mens bjergene mod syd (Mont Aurélien og Sainte Beaume) standser den fugtige indflydelse fra havet. Den tørre Mistralbrise beskytter dog stadig vinstokkene mod skadedyr og skimmelsygdomme. Jordbunden på skråningerne ved foden af bjerget er de fleste steder relativt fattig og består primært af ler, sandsten og kalk. Området blev i øvrigt hyppigt besøgt og foreviget af kunstnerne Cézanne og Picasso, som begge boede i nærheden.

      I AOC-distriktet Côtes de Provence Sainte-Victoire udgør druesorterne Grenache, Syrah og Cinsault ca. 80% af beplantningen til produktion af meget klassiske provencalske rosé- og rødvine, som efter lovgivningen skal indeholde min 50% Grenache/Syrah. Resten af beplantningen består af andre druesorter - bl.a. Cabernet Sauvignon, som er tilladt i rødvinene, samt hvide druesorter som Rolle (Vermentino) og Clairette til områdets aromatiske og liflige hvidvine. Disse er under godkendelse som AOC Côtes de Provence Sainte-Victoire, men sælges indtil da som AOC Côtes de Provence.
    Le Pas du Moine er navnet på et bjergpas gennem Montagne Sainte-Victoire, som munkene benyttede, når de gik til og fra deres bjergkloster på den sydlige side af bjerget. I dag er både det smukke pas med sit lille kapel og den lidt vanskelige vandresti ikoniske og meget elskede udflugtssteder. Husk i øvrigt, at vandringen i dette naturskønne område skal følge de gældende restriktioner for at skåne sjældne planter og dyrelivet.

    Vinen er lavet på 55% Grenache, 18% Syrah, 15% Cinsault og 12% Rolle, som alle er økologiskdyrket på Château Gassiers 40 ha. vinmarker. Her får vinstokkene masser af sol, men også kølighed fra bjerget og god tørring fra Mistral-vinden, noget som giver både sunde, saftige og delikate druer. Undergrunden af ler og smuldret kalk fra de nærliggende bjerge giver desuden sprødhed og en smule mineralitet.

    Druesorterne bliver høstet hver for sig ved lavere temperaturer om natten og afstilkes og presses straks efter ankomsten til kælderen. Presningen foregår ved lavt tryk og varer normalt i 2-3 timer, hvor skindet på de røde druer giver farven til mosten. Derefter hviler mosten køligt i nogle dage (5-7). Efter en sammenstikning af mosten fra de fire druesorter og en let, naturlig bundfældning, sættes gæringen i gang på ståltank med druernes naturlige gærceller. Efter endt gæring hviler vinen på samme type tank og aftappes i sin ungdom, for at bevare farve-, aroma- og smagsnuancerne.

    Vinen har en sart, lys, pink-rosa farve, som minder lidt om litchi-frugt. Duften byder på vedvarende nuancer af passionsfrugt, hindbær og granatæbler. Smagen er både forfriskende, struktureret og kompleks, med en elegant og charmerende eftersmag. Vinen egner sig fint til velkomst eller til lette retter - melon, røget skinke, skaldyr og fisk.
    Førpris
    Førpris: DKK 249,00

    DKK 199,00

    Kommentér produkt

    Antal: 0, Gennemsnit: 0,0
    1. Navn
    1. E-mail
    1. Rating
    1. Kommentar