RealVarenavn:

2009 BURDESE CABERNET SAUVIGNON Planeta, Sicilien (300cl)

Billede zoom:
Billede:
0620001
Navn:
 1. Varenr.:
  06200010952
 2. Årgang:
  2009
 3. Land:
  Italien
 1. Indhold:
  300,0cl
 2. Alkohol:
  13,5%
Druesammensætning:
Druesammensætning:
Procent:
30%
Betinget procent:
30%
Navn:
Cabernet Franc
Procent:
70%
Betinget procent:
70%
Navn:
Cabernet Sauvignon
 1. Anbefales til:
  Lam, Okse, Råvildt, And
  Producent: 
  Producent:
  Planeta
  small-arrow.gif
  Beskrivelse:
  Uprætentiøst og med en næsten cool selvfølgelighed producerer den unge Planeta-generation deres vine. Vine, der har opnået stjernestatus på den internationale vinscene, og som sælges kloden rundt. Fra deres fire topmoderne vingårde på Sicilien stræber familien Planeta efter den ypperste kvalitet i deres vine - det vil sige vine, der afspejler Siciliens terroir, og dermed øens lidt rå, men smukke natur.

  Familiens tradition for vindyrkning går mere end 300 år tilbage, men den unge generation har tilføjet vinproduktionen på Sicilien en helt ny dimension. De første 50 hektarer er i dag blevet til 350 hektarer vinmarker, og den første Chardonnay fra 1994 har fået følgeskab af Merlot, Syrah og Cabernet Sauvignon tillige med lokale druer som Nero dAvola, Frappato, Grecanico og Fiano.

  Fra familiens olivenlund, som ligger helt ud til Middelhavet, producerer Planeta desuden en udsøgt olivenolie. Ligesom vinene må den sælges via allokeringer, for der er simpelthen ikke vin og olivenolie nok. Planeten Planeta er nemlig svær at forlade igen, når man først er landet på den!


  Website:
  Distriktet: 
  NiceDistrict:
  Sicilien
  small-arrow
  1. Sicilien kan, som mange andre vinområder omkring Middelhavet, datere sin vindyrkning tilbage til en tid, hvor fønikerne var koloniherrer her. Man har beviser, både i skrift og på malerier, der vidner om, at vindyrkningen allerede 700 år f. Kr. var en vigtig afgrøde for øboerne. På Sicilien, som for 80% vedkommende består af skråninger og bjerge, er det først og fremmest tæt ved kysterne, man finder landbrugsjord. Det varme, tørre klima gør, at vindyrkningen kæmper med oliven og korn om den begrænsede plads. Vindyrkningen klarer sig dog bedre og bedre i den konkurrence.

   Sicilien samler i dag en enkelt DOCG (Cerasuolo di Vittoria), 24 DOC/DOP-distrikter og nogle få IGT/IGP-distrikter. Blandt DOC/DOP'erne finder man området DOC Sicilia, som i 2011 blev ophøjet fra IGT til DOC, og som geografisk dækker hele øen, med i dag ca. 9.400 ha. vinmarker. DOC Sicilia samler både hvid-, rosé- og rødvine samt Spumante og dessertvine i Passito- og Vendemmia Tardiva-typen (senhøst). Mange forskellige druesorter er tilladte i området, men hvis man føjer et druenavn til DOC Sicilia på etiketten, skal vinen indeholde min. 85% af denne drue, en regel som i øvrigt gælder for de fleste DOC'er i Italien.
  Burdese fra Planeta (navnet betyder fra Bordeaux på Siciliensk) laves på ca. 70% Cabernet Sauvignon fra vinmarken Dispensa i Menfi, i en højde af 75 m.o.h., på en ikke særlig stenrig undergrund af hovedsageligt kalkholdig ler. De resterende 30% består af Cabernet Franc fra vinmarken Maroccoli i Sambuca di Sicilia, i en højde af 430 m.o.h., med en stenrig undergrund af småsten, kridt og kalk. Høsten finder normalt sted i slutningen af august eller begyndelsen af september på Dispensa og midt i september for Maroccoli, da højden giver en lidt længere modning, men til gengæld en dejlig mineralitet og sprødhed.

  Efter afstilkning er druerne gæret i 18-21 dage på temperaturregulerede ståltanke. Her gennemfører man hyppige såkaldte "délestage" og "remontage", som består i at overføre mosten fra den nederste del af tankene over toppen for at holde drueskallerne nede i mosten og derved udvinde mere farve og smag af disse. Efter endt gæring og malolaktisk gæring bliver vinen flyttet til nye franske egefade (225 l.) fra Allier-skovene, hvor modningen foregår i normalt 14 måneder. Vinen får derefter yderligere 12 måneder på flaske inden den forlader kældrene.

  I farven er Burdese dyb og mørkerød. Duften er meget koncentreret og kompleks med nuancer af mørke bær, læder, krydderier og vanille. I smagen er vinen både sprød og frugtrig men samtidig meget struktureret og helstøbt, med flotte mineralske toner og en velouragtig eftersmag. Det er en vin med stor kompleksitet og personlighed. Burdese vil egne sig fint til and, lam, vildt, braiseret oksekød eller sammenkogte retter med svinekød eller fx hare.

  Anmeldelser

  Visual Score:
  Falstaff Magazin
  Kort vinbeskrivelse:
  Visual Score:
  Wine Enthusiast
  Kort vinbeskrivelse:
  Visual Score:
  James Suckling
  Kort vinbeskrivelse:
  Førpris:

  DKK 1.249,00

  Kommentér produkt

  Antal: 0, Gennemsnit: 0,0
  1. Navn
  1. E-mail
  1. Rating
  1. Kommentar