RealVarenavn:

2014 SORI SAN LORENZO Barbaresco DOP, Angelo Gaja

Billede zoom:
Billede:
0600851
Navn:
 1. Varenr.:
  06008511435
 2. Årgang:
  2014
 3. Land:
  Italien
 1. Indhold:
  75,0cl
 2. Alkohol:
  14,0%
Druesammensætning:
Druesammensætning:
Procent:
100%
Betinget procent:
100%
Navn:
Nebbiolo
 1. Anbefales til:
  Fuglevildt, Lam, Okse, Råvildt
  Beskrivelse:
  Hos GAJA gennemgår alle detaljer i produktionen den strengeste kontrol. Vinmarkerne - både dem omkring huset i Barbaresco og i alle de andre områder, hvor GAJA i dag dyrker vin - bliver passet i overensstemmelse med den betydning, de har - nemlig som kilden til det hele! En kilde, som man dog ikke tapper den sidste dråbe ud af - tværtimod, så er netop en del af grunden til den enestående høje kvalitet i vinene fra GAJA, at høstudbyttet pr. ha. i mange tilfælde er MEGET lavt. Dette gælder naturligvis ikke mindst på de bedste marker som f.eks. Sori Tildin, Sori San Lorenzo og Costa Russi.Angelo Gaja overtog som 21-årig vingården i 1961 som den 4. generation i familien. I godt fem årtier var han om nogen fornyeren i Piemonte, og vinene fra GAJA regnes stadig som den ultimative top i området - 'ingen over - og ingen ved siden af'. I de senere år er 5. generation løbende blevet kørt i stilling, og døtrene Gaia og Rossana har jo haft den ypperste læremester, så fremtiden tegner absolut lys for denne enestående vinfamilie. Angelo GAJA har dog ikke helt sluppet tøjlerne endnu, så døtrene har fortsat deres læremester ved deres side...Vinene fra GAJA har aldrig været billige, men de byder på enestående vinoplevelser, og der er kvalitet og smag for hver eneste krone!
  Website:
  1. Få steder på jorden er smukkere end Piemonte på en solskinsdag om efteråret. De bølgende bakker med vinmarker står i gyldne farver med de sneklædte Alper i baggrunden og blå himmel foroven. Det, der præger efteråret i Piemonte, er nu ellers tågedis, der opstår, når den kolde bjergluft fra Alperne mødes med den lune luft fra lavlandet. Vinmæssigt er der ingen andre områder i Italien med så mange DOC og DOCG. Vine som fx Barbaresco, Barolo, Langhe, Barbera d'Alba eller Moscato d'Asti har deres inkarnerede tilhængere, selvom de høje priser for nogle af vinene sætter en vis dæmper for entusiasmen.

   Området på skråningerne omkring landsbyen Barbaresco, som producerer DOCG Barbaresco (ca. 700 ha.) på ren Nebbiolo-druer, er dyrket ret intensivt, og da jordbundsforhold og eksponering varierer meget, kan der være stor forskel i stil og kvalitet for vinene fra distriktet. Rent faktisk tæller man ikke mindre end 66 "subzoner" ("menzioni geografiche aggiuntive" eller MeGAs) i DOCG'en, og i øvrigt en del berømte vinmarker, som nærmest kan sammenlignes med "Cru"-marker, man kender fra Frankrig. Producenternes kunnen har selvfølgelig også meget at sige. Også for Barbaresco har en streng lovgivning omkring regulering af fx udbytte og fadlagring betydet en stor kvalitetsforbedring.
  Sorì San Lorenzo har siden 1996 været markedsført som Langhe Nebbiolo DOC. Men den nye generation i huset besluttede med årgang 2013 at vende tilbage til den oprindelige betegnelse, nemlig Barbaresco. Derfor er Sorì San Lorenzo fra denne årgang igen lavet på 100% Nebbiolo. Druerne hentes på vinmarken af samme navn (3,38 ha., 250 m.o.h.), få skridt fra selve landsbyen Barbaresco. Den sydvendte Sori San Lorenzo (Sori betyder "sydvendt bakketop") ligger på en klassisk undergrund af ler og kalk (mergel), og er beplantet med vinstokke, som i gennemsnit er ca. 50 år gamle. Marken er opkaldt efter den lokale helgen San Lorenzo, som også ligger navn til GAJA's vingård.

  2014 vil blive husket i Barbaresco som en af de mest udfordrende og overraskende årgange. En mild vinter uden sne og et usædvanligt varmt forår gjorde, at blomstringen foregik 10 dage tidligere end normalt. Men så gik alt i stå: Sommeren 2014 var en af de mest regnfulde og kølige, man havde oplevet, og det krævede konstant opmærksomhed i vinmarkerne. Da solen og varmen først kom tilbage primo september, måtte man vente helt til primo oktober, før man kunne høste de sidste Nebbiolo-druer på Sori San Lorenzo. Druerne havde til gengæld en fantastisk balance mellem sukker, syre og polyfenoler. Gæringen foregik med eget vildgær i ståltanke, efterfulgt af en malolaktisk gæring. Derefter blev vinen modnet i to faser: Først 12 måneder i egetræsfade (225 l. 30% nye og resten 1 2 år gamle), derefter yderligere 12 måneder i store egetræsfade.

  Sorì San Lorenzo er ofte den kraftigste af de tre Cru-vine hos GAJA, og 2014 er ingen undtagelse. Samtidigt er den saftig og frugtrig med nuancer af modne blåbær, brombær og krydderurter samt eksotiske frugter. I eftersmagen finder man også mineralske toner. Det er helt klart den vin fra GAJA, som fortjener (eller kræver!) længst modning og god iltning i glasset eller på karaffel.

  Anmeldelser

  Visual Score:
  Decanter 100 skala 95/100 Point
  Kort vinbeskrivelse:
  "Refined scents, with the wood playing a slightly more prominent role here than in the other wines,but with plenty of fruited aromatic upholstery to support it. On the palate, this is the only wine ofthe quartet where the red fruits begin to shade into black in this vintage though they retain a chic briskness, with ample energy and lift. Spice, incense and refined, chiselled, palpable tannins complete the picture."
  Visual Score:
  Wine & Spirits Top 100 Wineries 2020
  Kort vinbeskrivelse:
  Visual Score:
  Robert Parkers The Wine Advocate 95/100 Point
  Kort vinbeskrivelse:
  Visual Score:
  Jeb Dunnuck 97/100 Point
  Kort vinbeskrivelse:
  Førpris:

  DKK 3.999,00

  Kommentér produkt

  Antal: 0, Gennemsnit: 0,0
  1. Navn
  1. E-mail
  1. Rating
  1. Kommentar