RealVarenavn:

2015 ROTENBERG 1 CRU BIO Alsace, Marcel Deiss

Billede zoom:
Billede:
0405082_marcel_deiss_rotenberg
Navn:
  1. Varenr.:
    04050821535
  2. Årgang:
    2015
  3. Land:
    Frankrig
  1. Indhold:
    75,0cl
  2. Alkohol:
    13,5%
Druesammensætning
Druesammensætning:
Procent:
0%
Betinget procent:
Navn:
Pinot Gris
Procent:
0%
Betinget procent:
Navn:
Riesling
  1. Anbefales til:
    Asiatisk, Fisk, Skaldyr, Asiatisk, Fisk, Skaldyr
    Beskrivelse:
    Domaine Marcel Deiss i Bergheim (nær Ribeauvillé) dyrker sine 27 ha. efter biodynamiske principper og producer vine, som på mange måder er unikke for Alsace (og i øvrigt). Vinmarkerne - blandt dem flere Crus dAlsace* og klassificerede Grands Crus (Mambourg, Schoenenbourg, Altenberg de Bergheim) - er fordelt på ikke mindre end 9 kommuner (220 parceller!). Da den aktuelle ejer Jean-Michel Deiss og hans søn Mathieu helt klart søger at fremhæve forskellighederne i deres vine, frem for at strømline dem, er vinene fra Domaine Marcel Deiss altid utrolig spændende at udforske!

    Kunsten at blande forskellige druesorter fra samme mark eller terroir således at den rette harmoni og stil opnås i vinene, er en krævende udfordring. Metoden har været anvendt i Alsace længe før man overhovedet var rigtig bevidst om forskellene imellem de respektive druesorter. Hos Marcel Deiss hylder man denne metode og mener således, at foreningen af forskellige druesorter fra samme mark ofte giver de bedste resultater og kan udtrykke terroiret på den mest overbevisende facon.

    Jean-Michel Deiss er kendt for sin ildhu og åbenhed omkring det at dyrke sine vinmarker efter biodynamiske principper. Han hører dog ikke til de regelrette ekstremister, men forsøger at kombinere den biodynamiske tankegangs værdier og filosofi med de traditionelle alsaciske dyrkningsmetoder. Derfor kalder mange ham for en kunstner og en provokatør(!), men når man smager hans vine, må enhver kritik blive manet til jorden: Hans vine er i høj grad både personlige og karakterfulde samtidig med, at de er nogle af de bedste fra Alsace!

    *Hos Marcel Deiss har man store forventninger til den nye klassificering af såkaldte LIEUX DITS (afgrænsede vinmarker) i CRU DALSACE/PREMIER CRU DALSACE, som man har ansøgt vinmyndighederne om at foretage, bl.a. efter inspiration fra Bourgogne.
    Website:
    Distriktet: 
    NiceDistrict:
    Alsace
    small-arrow
    1. Alsace er et af de franske vinområder, som gennem mange år har været genstand for stor opmærksomhed - og absolut ikke uden grund. Området er noget af det smukkeste og mest idylliske, man kan forestille sig. Vinmarkerne ligger for foden af bjergkæden Vogeserne (Les Vosges) og danner en fin baggrund for de mange hyggelige landsbyer, som findes langs 'Route du vin' - vinvejen i Alsace.

      Vogeserne yder læ og beskyttelse til vinmarkerne, og området har således både den laveste nedbørsmængde og de fleste solskinstimer i Frankrig. I området finder man mange vinkooperativer, nogle bedre end andre, men der er ingen tvivl om, at det er de mange små familieforetagender, der er både hjertet og sjælen i Alsace. Det er blandt disse ofte små producenter, man finder perlerne.
    Vinmarken Rotenberg ligger på et kæmpe plateau af jernholdig kalksten hvoraf dens røde farve - som vender mod øst og ligesom vogter over hele dalen, bag landsbyen Bergheim. Stedet bliver bagt af solen, men den kalkholdige jordbund giver vinene friskhed og finesse. Rotenberg er perfekt til Riesling og Pinot Gris og giver vine, som ofte er bedst i deres ungdom, selv om de, i de bedste årgange, godt kan gemmes i nogle år. Marcel Deiss parcel (1 ha.) på marken er beplantet (1982) med netop Riesling og Pinot Gris, som denne vin er lavet på.

    Beplantningen her er på 8.000 vinstokke/ha., men udbyttet er meget begrænset (35 hl./ha.). Vinen gærer på tank med druernes egen gær, uden indgriben fra teamet i kælderen. Efter endt gæring lagres vinen på sit lie i et år på ståltank.

    Rotenberg har røgede nuancer i duften med eksotiske toner af kødfuld mandarin, appelsinblomst og lidt jasmin. Smagen er klingende ren, med citrustoner og nuancer af kølige, friskplukkede bær som stikkelsbær og hindbær. Kan iltes på karaffel i ca. 1 time før servering. Serveringstemperatur: ca.10°C. Prøv den til fisk- og skaldyrsretter fx lavet efter opskrifter fra Middelhavsområdet. Den er også egnet til gedeost.

    Anmeldelser

    Visual Score:
    Robert Parkers The Wine Advocate 92/100 Point
    Kort vinbeskrivelse:
    Visual Score:
    Revue des Vins de France 16/20 Point
    Kort vinbeskrivelse:
    Visual Score:
    Wine Enthusiast 94/100 Point
    Kort vinbeskrivelse:
    Visual Score:
    Wine & Spirits Top 100 Wineries 2022 /
    Kort vinbeskrivelse:
    Visual Score:
    Robert Parkers The Wine Advocate 92/100 Point
    Kort vinbeskrivelse:
    Visual Score:
    Revue des Vins de France 16/20 Point
    Kort vinbeskrivelse:
    Visual Score:
    Wine Enthusiast 94/100 Point
    Kort vinbeskrivelse:
    Visual Score:
    Wine & Spirits Top 100 Wineries 2022 /
    Kort vinbeskrivelse:
    Førpris

    DKK 405,00

    Kommentér produkt

    Antal: 0, Gennemsnit: 0,0
    1. Navn
    1. E-mail
    1. Rating
    1. Kommentar