RealVarenavn:

2020 RÖMIGBERG SCHIAVA BIO Alto Adige, Alois Lageder

Billede zoom:
Billede:
0604431_Alois_Lageder_Roemigberg_Schiava
Navn:
 1. Varenr.:
  06044312035
 2. Årgang:
  2020
 3. Land:
  Italien
 1. Indhold:
  75,0cl
 2. Alkohol:
  10,5%
Druesammensætning
Druesammensætning:
Procent:
100%
Betinget procent:
100%
Navn:
Schiava
 1. Anbefales til:
  And, Grill, Kylling, Pasta, Pizza
  Beskrivelse:
  Blandt de vinproducenter, som virkelig har været med til at give vinene fra Alto Adige et bedre ry, finder man familievingården Lageder i Magrè midt imellem byerne Bolzano og Trento. Vingården blev oprindeligt grundlagt i 1823 og producerede i mange år klassiske vine fra området. Da Alois Lageder (5. generation i familien), overtog ansvaret midt i 1970'erne i en alder af blot 25 år, påbegyndte han en større forvandlingsproces på gården. Dels gik han i gang med en omfattende ombygning af både huset og kældrene, dels ændrede han flere processer i produktionen, både i vinmarkerne og under vinificeringen. Overgangen til biodynamisk dyrkning startede først i 1990'erne, og det er ikke for meget sagt, at alle hans tiltag i årenes løb har revolutioneret såvel familiefirmaet som vinproduktionen i området.

  Alois Lageder deler i dag ansvaret for firmaet med sønnen, Alois Clemens Lageder, som er uddannet på vinuniversitetet i Geisenheim. Lageder kontrollerer i dag ca. 160 ha. vinmarker, hvoraf de 50 ha. ejes af familien selv. De resterende ca. 110 ha. er fordelt på ikke mindre end 100 små vinavlere, der mere og mere dyrker deres marker efter Lageders bæredygtige retningslinjer, herunder biodynamisk dyrkning. Alois Lageders egne vinmarker i Magrè, Cortaccia, Termeno og Caldaro dyrkes biodynamisk (Demeter certificeret siden 2004), mens vinmarkerne Lindenburg i Bolzano og Krafuss i S. Michele/Appiano er under konvertering til biodynamisk produktion. Alois Lageder er kendt for at producere delikate, aromatiske og druetypiske vine, som er perfekte til den gode gastronomi.
  Website:
  1. Vigneti delle Dolomiti (også forkortet Dolomiti) er en IGT, som dækker Trentino-Alto Adige og en lille del af Veneto. IGT-lovgivningen giver bl.a. mulighed for at bruge druer, som ikke altid tillades i DOC-vine.

   Området Trentino-Alto Adige ligger i det nordøstlige Italien, hvor Dolomitterne i øst og Alperne i nord og vest giver et køligere og mere fugtigt klima. I den sydlige del af området ned mod Gardasøen finder man et mere klassisk, varmt italiensk klima. Både højden og jordbundsforholdene varierer meget i området, og det giver derfor producenterne mulighed for at anvende mange forskellige druetyper. Den nordlige del af distriktet er kendt for sine liflige, aromatiske hvidvine lavet på Chardonnay, Pinot Bianco, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc og Traminer Aromatico (Gewürztraminer). Til produktion af rødvine dyrker man især Cabernet Sauvignon, Merlot, Marzemino, Teroldego og Pinot Nero.
  Schiava er en af de ældste rødvinssorter i Trentino-Alto Adige, men er i de senere år ofte blevet erstattet med mere anerkendte eller populære druer. Hos Alois Lageder har man dog bevaret nogle få parceller med ældgamle Schiava-vinstokke, på husets topvingård Römigberg, nordvest for Caldarosøen. Vinstokkene (op til 76 år gamle), der i dag er biodynamiskdyrkede (Demeter-certificeret), ligger i en højde af 250-330 m.o.h. på stejle syd/sydøst-vendte skråninger. Jordbunden består hovedsageligt af gletsjeraflejringer (morænesten, sand, kalk og ler) samt klippestykker fra Dolomitterbjergene - en sammensætning, som ofte giver strukturerede og mineralske vine.

  Schiava er normalt mest kendt for at producere lette, umiddelbare og saftige rødvine, og i gamle dage var det ikke ualmindeligt, at man lod vinen ligge på sin maske efter gæringen, og hente den direkte fra fadet til dagligt forbrug i månederne efter høsten. Det siges, at den ofte blev mere intens og kompleks efter lidt tid på masken. Hos Alois Lageder har ønsket været at vise, at Schiava-druen er bedre end dens rygte, og derfor har man fulgt den gamle tradition med en lang gæring på masken (stilkene og skindet) i træfade og i ståltanke. Derefter modnes vinen i ca. 6 måneder på samme typer beholdere. På denne måde opnår man en langt mere karakterfuld og kompleks vin, end normalt på en så beskeden druesort.

  Römigberg Schiava har en flot, blank, en smule lys, rubinrød farve. Duften er umiddelbar og frugtig, med klassiske Schiava-nuancer af hindbær, fuglekirsebær og ribs, men også mere delikate toner af roser og hybenblomster. Smagen er frisk og harmonisk, med nuancer af friskplukkede blommer, granatæbler og tyttebær. Den slutter med god mineralitet (flintsten), frugtighed og en tannin, som helt klart vil give vinen en god fremtid og udvikling.

  Serveres til pizza, pasta- eller risottoretter, til fjerkræ, kalv og oste. Prøv den også til grillet eller stegt fisk. I det hele taget velegnet til grill.
  Førpris
  Førpris: DKK 205,00

  DKK 169,00

  Kommentér produkt

  Antal: 0, Gennemsnit: 0,0
  1. Navn
  1. E-mail
  1. Rating
  1. Kommentar