RealVarenavn:

2003 RIVESALTES AMBRE Domaine Cazes (37,5cl)

Billede zoom:
Billede:
0341951
Navn:
 1. Varenr.:
  03419510321
 2. Egenskaber:
  Biodynamisk fremstillet vin, Respekt
 3. Årgang:
  2003
 4. Land:
  Frankrig
 1. Indhold:
  37,5cl
 2. Alkohol:
  17,5%
Druesammensætning:
Druesammensætning:
Procent:
100%
Betinget procent:
100%
Navn:
Grenache Blanc/Garnacha blanca
 1. Anbefales til:
  Fisk, Skaldyr, Østers
  Beskrivelse:
  Producenten
  Domaine Cazes i Rivesaltes - midt i Roussillon, blev grundlagt af Michel Cazes i 1895 og er i dag med sine ca. 220 hektarer vinmarker en af de vigtigste vingårde i området. Flere generationer har sidenhen efterfulgt hinanden, og da 4. generation med Emmanuel Cazes kom til i 1997, besluttede man at iværksætte en overgang til biodynamisk dyrkning i alle vinmarker – som en af de første producenter i området. Processen resulterede i 2005 i en fuld økologisk (AB-Agriculture Biologique) og biodynamisk godkendelse.

  Processen krævede samtidig en del investeringer i de historiske kældre og nyt, moderne udstyr til vinificering. Domaine Cazes indgik derfor et partnerskab med Advini (som blandt andet ejer vinhusene Jeanjean i Languedoc og Laroche i Chablis m.fl.). Under det nye partnerskab er der fortsat hovedfokus på husets verdensberømte dessertvine -  Rivesaltes og Muscat de Rivesaltes, men man lægger også mange kræfter i produktionen fra ejendommes vinmarker i appellationer som Côtes du Roussillon, Côtes du Roussillon Villages, Maury og Fitou.
  Website:
  https://www.cazes-rivesaltes.com/
  1. Distriktet
   Roussillon i det sydøstlige Frankrig, ved grænsen til Spanien, er et af de ældste vinproducerende områder i landet. Både grækerne og romerne dyrkede vin i regionen, og mange historikere mener, at det var derfra, vindyrkningen spredte sig til resten af Frankrig. Klimaet i Roussillon er det mest solrige i Frankrig, og da landskabet nogle steder er meget barskt og tørt, ligger vinmarkerne ret spredte. Vinstokkene har det bedst i kølige dale eller på kølige skråningervandreserver i dybden. Der dyrkes også vin i områderne tæt på Middelhavet, hvor kølige vinde giver modspil til varmen, og hvor jordbunden med gamle aflejringer er perfekt.   
    
   Efterhånden som nye generationer af producenter indser nødvendigheden af at bruge bedre druesorter, fokusere på dyrkningen og anvende bedre vinificeringsudstyr og mere moderne teknikker, oplever man fremragende vine herfra. AOP'er som Côtes du Roussillon, Côtes du Roussillon-Villages, Collioures, eller mere beskedne IGP’er producerer vine i en forbavsende god kvalitet. Nogle af Frankrigs ældste og mest berømte distrikter for dessertvine (”Vins Doux Naturels”) ligger også i regionen, nemlig AOP Maury, Rivesaltes og Banyuls. Og også her kan man finde sande perler!
  Rivesaltes 'Ambré' er lavet 100% på Grenache Blanc, som er hentet på ejendommens biodynamiskdyrkede vinmarker. Undergrunden består af ler- og kalkholdige lag, blandet med smuldrende skiffer og klassiske runde aflejringssten. Klimaet er varmt, men med god afkøling fra havet - alt sammen perfekte forhold til dyrkning af bl.a. Grenache Blanc.Druerne bliver presset umiddelbart efter ankomsten til kælderen, og gæringen går spontant i gang med druernes eget gær. Tilsætning af brændevinen foregår midt i processen, og vinen bliver derefter flyttet til flere hundrede år gamle 'foudres' (store træfade af 20-30 hl.), hvor den modnes i 15 år. Fordampningen er på 7% pr. år, og vinen opnår derfor en imponerende koncentration. Aftapningen foregår efter en naturlig bundfældning og uden filtrering. Vinen bliver derefter opbevaret køligt.Vinen har en flot, mørk rav-farve. På trods af de 15 års modning har duften et utroligt godt bid med nuancer af fersken, syltede ananas, pomerans, ristede mandler og en smule lakrids. Smagen er ligeledes ret 'ung', med toner af valnødder, tørre abrikoser, syltet ingefær, læder og en smule 'rancio'. Den slutter med god friskhed og tannin. Ganske imponerende for så gammel en vin! Prøv den til stegt foie gras, til eksotiske kyllinge- eller svineretter (fx med ingefær eller karry), tærter med nødder (mandler, valnødder eller hasselnødder), crème brûlée eller blåskimmeloste. Bør serveres afkølet men ikke iskold.

  Anmeldelser

  Visual Score:
  International Wine Challenge
  Kort vinbeskrivelse:
  "Perfectly pairswith semi-cooked foie gras, pork and ginger or curry,blue-veined cheeses, crme brle and tarts with nuts(almonds, walnuts, hazelnuts)."
  Visual Score:
  Sommelier Wine Awards
  Kort vinbeskrivelse:
  Førpris:

  DKK 219,00

  Kommentér produkt

  Antal: 0, Gennemsnit: 0
  1. Navn
  1. E-mail
  1. Rating
  1. Kommentar

  VINOBLE  |  Østjysk Vinforsyning  |  Navervej 21  |  8382 Hinnerup  |  Tlf.: 8755 9900   |  CVR: 28902298  |  Email: info@vinoble.dk