Folly har fået sit navn efter, at mange betragtede det som tåbeligt at plante Syrah højere oppe på Apalta bjerget, end nogen tidligere havde gjort. Men Aurelio Montes fulgte sin… Læs mere
Der er i øjeblikket ingen anmeldelser
799,00 DKK
I 1987 besluttede Aurelio Montes og Douglas Murray, der begge allerede havde opbygget lange karrierer inden for vinverdenen, sig for at stifte et vinfirma med den ambition at lave vine i en kvalitet, der ville være et kvantespring fremad i forhold til den tids vine fra Chile.
Den første vin, der skulle indfri de store ambitioner, var ”Alpha Cabernet Sauvignon”, der inkarnerede det hårde arbejde og den store passion, der var lagt i vinen. Modtagelsen var overvældende både blandt forbrugerne og blandt internationale vinjournalister. Med ét var overlæggeren hævet for, hvad der kunne produceres af kvalitetsvin i Chile. Montes blev således samtidig synonymt med kvalitetsvin fra Chile, og man satsede benhårdt på eksport – og vel at mærke til de kvalitetsbevidste restauranter og specialvinhandlen.
Winemaker Aurelio Montes har altid ment, at 80% af en god vin er baseret på vinmarkernes beskaffenhed og det arbejde, der udføres i disse, hvorimod kun 20% kan henføres til arbejdet i kælderen. Man arbejder dog naturligvis meget systematisk og struktureret i alle processer fra vinmark via kælder til den færdige vin. Fx høster man på det køligst mulige tidspunkt i den tidlige morgenstund – og endog også om natten for at sikre, at druerne bevarer deres friskhed. Til sidst hviler og modner vinen uden nogen form for indblanding, men under opsyn af skytsengle, som Montes mener er til stede – og derfor afbildet på etiketterne!
I 1987 besluttede Aurelio Montes og Douglas Murray, der begge allerede havde opbygget lange karrierer inden for vinverdenen, sig for at stifte et vinfirma med den ambition at lave vine i en kvalitet, der ville være et kvantespring fremad i forhold til den tids vine fra Chile.
Den første vin, der skulle indfri de store ambitioner, var ”Alpha Cabernet Sauvignon”, der inkarnerede det hårde arbejde og den store passion, der var lagt i vinen. Modtagelsen var overvældende både blandt forbrugerne og blandt internationale vinjournalister. Med ét var overlæggeren hævet for, hvad der kunne produceres af kvalitetsvin i Chile. Montes blev således samtidig synonymt med kvalitetsvin fra Chile, og man satsede benhårdt på eksport – og vel at mærke til de kvalitetsbevidste restauranter og specialvinhandlen.
Winemaker Aurelio Montes har altid ment, at 80% af en god vin er baseret på vinmarkernes beskaffenhed og det arbejde, der udføres i disse, hvorimod kun 20% kan henføres til arbejdet i kælderen. Man arbejder dog naturligvis meget systematisk og struktureret i alle processer fra vinmark via kælder til den færdige vin. Fx høster man på det køligst mulige tidspunkt i den tidlige morgenstund – og endog også om natten for at sikre, at druerne bevarer deres friskhed. Til sidst hviler og modner vinen uden nogen form for indblanding, men under opsyn af skytsengle, som Montes mener er til stede – og derfor afbildet på etiketterne!
Der er i øjeblikket ingen anmeldelser
Folly har fået sit navn efter, at mange betragtede det som tåbeligt at plante Syrah højere oppe på Apalta bjerget, end nogen tidligere havde gjort. Men Aurelio Montes fulgte sin intuition, og Folly modbeviser da også kritikken og blev således den første Syrahbaserede topvin fra Chile. Vinen er lavet på Syrah fra de højest plantede vinstokke på de stejle skråninger på op til 45 grader på ejendommen Finca de Apalta. Udbyttet holdes helt nede på 3,5-4 tons pr. hektar, og druerne er små, da de vokser i højden. Bladene omkring klaserne fjernes primo januar, for at give mere luft og soleksponering til druerne, som på denne måde er både mere modne og mere sunde.
Klaserne håndplukkes i små kasser af 8-10 kg. i de køligste morgentimer, for at undgå masning og oxidering. En yderlige sortering foretages ved ankomsten til vingården. Derefter bliver druerne afstilket men ikke knust, inden de gennemgår en kølig skindmaceration i 5 dage. Derefter øges temperaturen for at starte gæringen (10 dage), efterfulgt af en post-maceration, i 10 dage, en presning og en malolaktisk gæring. Vinen modner i 18 mdr. på 80% nye og 20% et år gamle franske barriques, inden den aftappes let filtreret.
Vinen har en dyb rubinrød farve. I duften finder man brombær, blåbær og mørke blommer og et strejf af chokolade. Smagen er kompleks og velstruktureret med mange lag. Der er masser af bær som boysenbær og brombær men også sekundære aromaer som mokka, chokolade og mange krydrede noter som hvid peber. Afslutningen er lang og intens og fornemmes blød og harmonisk pga. den friske syre og de velintegrerede tanniner. Dekanter den gerne og server den ved 18 grader til fx den store røde bøf, gerne en rib eye, dyrekød og and.
Grill
Gris
Kylling
Lam
Da det her på siden er muligt at købe alkohol, skal du være fyldt 18 år for at handle