FUPI? XX (Futur Pinot) er resultatet af en diskussion i 2020 mellem en af husets praktikanter i kælderen Christian Henke og det faste team hos Lageder om den globale opvarmning.… Læs mere
Der er i øjeblikket ingen anmeldelser
359,00 DKK
Blandt de vinproducenter som virkelig har været med til at give vinene fra Alto Adige et bedre ry, finder man familievingården Lageder i Magrè midt imellem byerne Bolzano og Trento. Vingården blev oprindeligt grundlagt i 1823 og producerede i mange år klassiske vine fra området.
Da Alois Lageder (5. generation i familien), overtog ansvaret midt i 1970’erne i en alder af blot 25 år, påbegyndte han en større forvandlingsproces på gården. Dels gik han i gang med en omfattende ombygning af både huset og kældrene, dels ændrede han flere processer i produktionen, både i vinmarkerne og under vinificeringen. Overgangen til biodynamisk dyrkning indledtes i begyndelsen af 1990’erne, og det er ikke for meget sagt, at alle hans tiltag i årenes løb har revolutioneret såvel familiefirmaet som vinproduktionen i området.
Alois Lageder deler i dag ansvaret for firmaet med sønnen, Alois Clemens Lageder, som er uddannet på vinuniversitetet i Geisenheim. Lageder kontrollerer i dag ca. 130 ha. vinmarker, hvoraf de 55 ha. ejes af familien selv. De resterende ca. 75 ha. er fordelt på ikke mindre end 60 små vinavlere, der mere og mere dyrker deres marker efter Lageders ansvarlige dyrkningsmetoder, herunder biodynamisk dyrkning. Alois Lageders egne vinmarker i Magrè, Cortaccia, Termeno, Caldaro og Appiano/Montagna dyrkes biodynamisk (Demeter certificeret), mens vinmarken Lindenburg i Bolzano dyrkes økologisk (certificeret).
Alois lageder er kendt for at producere delikate, aromatiske og druetypiske vine, som er perfekte til den moderne gastronomi, hvor det er lethed og elegance, der er i højsædet.
Blandt de vinproducenter som virkelig har været med til at give vinene fra Alto Adige et bedre ry, finder man familievingården Lageder i Magrè midt imellem byerne Bolzano og Trento. Vingården blev oprindeligt grundlagt i 1823 og producerede i mange år klassiske vine fra området.
Da Alois Lageder (5. generation i familien), overtog ansvaret midt i 1970’erne i en alder af blot 25 år, påbegyndte han en større forvandlingsproces på gården. Dels gik han i gang med en omfattende ombygning af både huset og kældrene, dels ændrede han flere processer i produktionen, både i vinmarkerne og under vinificeringen. Overgangen til biodynamisk dyrkning indledtes i begyndelsen af 1990’erne, og det er ikke for meget sagt, at alle hans tiltag i årenes løb har revolutioneret såvel familiefirmaet som vinproduktionen i området.
Alois Lageder deler i dag ansvaret for firmaet med sønnen, Alois Clemens Lageder, som er uddannet på vinuniversitetet i Geisenheim. Lageder kontrollerer i dag ca. 130 ha. vinmarker, hvoraf de 55 ha. ejes af familien selv. De resterende ca. 75 ha. er fordelt på ikke mindre end 60 små vinavlere, der mere og mere dyrker deres marker efter Lageders ansvarlige dyrkningsmetoder, herunder biodynamisk dyrkning. Alois Lageders egne vinmarker i Magrè, Cortaccia, Termeno, Caldaro og Appiano/Montagna dyrkes biodynamisk (Demeter certificeret), mens vinmarken Lindenburg i Bolzano dyrkes økologisk (certificeret).
Alois lageder er kendt for at producere delikate, aromatiske og druetypiske vine, som er perfekte til den moderne gastronomi, hvor det er lethed og elegance, der er i højsædet.
Der er i øjeblikket ingen anmeldelser
FUPI? XX (Futur Pinot) er resultatet af en diskussion i 2020 mellem en af husets praktikanter i kælderen Christian Henke og det faste team hos Lageder om den globale opvarmning. Den kommer i fremtiden til at have store indflydelse på både vindyrkning og vinificering. Spørgsmålet var bl.a., hvordan man kan blive ved med at producere spændende, sprød, frugtig og charmerende Pinot Noir, uden for høj alkoholprocent under den alt for høje temperatur. Man besluttede derfor at indlede et eksperiment med en ny vinificering på en begrænset del af Pinot Noir-druer.
Druerne er hentet i San Michele Appiano på ejendommen Krafuss, som tilhører Roland Riz, Alois Lageders svigerfar. Beliggenheden i højden (430-450 m.o.h.) giver kølige forhold, og sammen med en undergrund af småsten, kalk og ler, giver det perfekte betingelser til netop Pinot Noir, som her giver vine med en flot aroma, sprødhed og finesse – ud over kompleksiteten. Siden 2013 har man praktiseret en biodynamisk dyrkning (Demeter) på Krafuss.
Druerne blev gæret spontant på ståltanke (med egen gærkultur) i hele klaser, i et par uger, for at tilføre mere syre og friskhed. Efter en skånsom presning, er vinen kun modnet i 8-9 mdr. (mod normalt 18 mdr.) på store, brugte, neutrale træfade. Aftapningen foregår efter en naturlig bundfældning og uden filtrering. Alt dette for at bevare sprødhed, frugtkarakter og charme i vinen.
FUPI? XX har en flot, intens, rubinrød farve. I duften finder man sarte nuancer af fuglekirsebær, vilde hindbær og tyttebær. De lækre, appetitgivende toner, blandet med sarte krydderier fortsætter i smagen, hvor vinen viser en fin fylde og struktur, men især sprødhed og charme. Serveres til varme grønsagsretter, til fjerkræ, kalv, svinekød og fuglevildt. Prøv den også til hvidskimmeloste.
Gris
Grøntsagsretter
Kalv
Kylling
Da det her på siden er muligt at købe alkohol, skal du være fyldt 18 år for at handle