2017 er første årgang for denne californiske rødvin i Rhône-stil, sammensat af 62% Carignan, 33% Grenache og 5% Mourvèdre fra tre forskellige oprindelser. Carignan hentes hos Matt… Læs mere
Der er i øjeblikket ingen anmeldelser
225,00 DKK
Vinfirmaet Birichino blev grundlagt i 2008 af to partnere og vinentusiaster, Alex Krause og John Locke. Ud over at de begge havde arbejdet på Bonny Doon Vineyard i Californien og var blevet stærkt inspirerede af stedets ejer, den berømte vinmager Randall Grahm, havde de også både arbejdet sammen og hver for sig flere steder i Europa, bl.a. i Alsace, Madiran, Minervois, Puglia og Piemonte.
Mere end 20 års erfaring med at lave vin under mange forskellige forhold gav dem lyst til at prøve kræfter på deres egen vingård i Santa Cruz, syd for San Francisco, i det område, hvor deres mentor Randall Grahm også holder til.
Målet var klart fra starten: At lave vine på druesorter som man var fortrolige med, at gribe så lidt ind som muligt i processen under vinificeringen, at anvende druernes egen gærkultur i størst mulig udstrækning, at undlade filtrering m.m. – alt sammen med henblik på at lave vine, som byder på en stor og særlig smagsoplevelse. Druerne – kilden til det hele – skulle derfor være perfekt modne og af høj kvalitet, og hos Birichino kommer de fra ikke færre end 12 forskellige familieejede vinmarker i bl.a. Central Coast, Monterey og Santa Cruz. Nogle af disse marker er beplantede så langt tilbage som i slutningen af det 19. årh. eller i begyndelsen af det 20. årh., så begrebet ”Old Vines” får her indlysende en helt særlig betydning.
Navnet ”Birichino” (som i øvrigt betyder ”uartig” på italiensk), blev valgt, da man lavede den første vin på gården, Malvasia Bianca – oprindeligt en drue bragt til Californien fra Calabrien i Italien. Den viste sig som en sød og uproblematisk vin i starten af vinificeringen, men blev ret ustyrlig senere, fuld af udfordringer… En ren ”birichino”!
Vinfirmaet Birichino blev grundlagt i 2008 af to partnere og vinentusiaster, Alex Krause og John Locke. Ud over at de begge havde arbejdet på Bonny Doon Vineyard i Californien og var blevet stærkt inspirerede af stedets ejer, den berømte vinmager Randall Grahm, havde de også både arbejdet sammen og hver for sig flere steder i Europa, bl.a. i Alsace, Madiran, Minervois, Puglia og Piemonte.
Mere end 20 års erfaring med at lave vin under mange forskellige forhold gav dem lyst til at prøve kræfter på deres egen vingård i Santa Cruz, syd for San Francisco, i det område, hvor deres mentor Randall Grahm også holder til.
Målet var klart fra starten: At lave vine på druesorter som man var fortrolige med, at gribe så lidt ind som muligt i processen under vinificeringen, at anvende druernes egen gærkultur i størst mulig udstrækning, at undlade filtrering m.m. – alt sammen med henblik på at lave vine, som byder på en stor og særlig smagsoplevelse. Druerne – kilden til det hele – skulle derfor være perfekt modne og af høj kvalitet, og hos Birichino kommer de fra ikke færre end 12 forskellige familieejede vinmarker i bl.a. Central Coast, Monterey og Santa Cruz. Nogle af disse marker er beplantede så langt tilbage som i slutningen af det 19. årh. eller i begyndelsen af det 20. årh., så begrebet ”Old Vines” får her indlysende en helt særlig betydning.
Navnet ”Birichino” (som i øvrigt betyder ”uartig” på italiensk), blev valgt, da man lavede den første vin på gården, Malvasia Bianca – oprindeligt en drue bragt til Californien fra Calabrien i Italien. Den viste sig som en sød og uproblematisk vin i starten af vinificeringen, men blev ret ustyrlig senere, fuld af udfordringer… En ren ”birichino”!
Der er i øjeblikket ingen anmeldelser
2017 er første årgang for denne californiske rødvin i Rhône-stil, sammensat af 62% Carignan, 33% Grenache og 5% Mourvèdre fra tre forskellige oprindelser. Carignan hentes hos Matt og John Shinn i Lodi (Mokelumne River-distriktet), fra 2 parceller som er beplantet i 1920. Grenache-druerne er hentet fra vinmarken Besson, ejet af George Besson Jr., som Alex og John har arbejdet sammen med i over 20 år. Denne enestående vinmark blev beplantet med Grenache i 1910 og købt af Georges bedstefar i 1930. Udbyttet er yderst begrænset på disse upodede, hundredårige vinstokke. Mourvèdre hentes hos familien Enz i Lime Kiln Valley AVA, San Benito County. Gennemsnitsalderen for vinstokkene er her 99 år!
Navnet ”Scylla” refererer til Carignan, som er kendt for at være en vanskelig vindrue at arbejde med. Krads, ustyrlig og aggressiv som de to søuhyrer, Skylla og Charybdis, som Odysseus måtte sejle forbi og kæmpe imod i Messina-strædet, mellem det italienske fastland og Sicilien. De sidste 100 års dyrkning i Mokelumne Rive, har dog lært producenterne at tæmme Carignan og få de delikate, afrundede og aromatiske nuancer frem. ”Scylla oprindeligt var en smuk pige, men blev tryllet til et uhyre”, siger man hos Birichino!
For 2017 foregik gæringen separat for hver druesort med druernes egne gærceller. Efter en modning i ca. 8 måneder på neutrale træfade blev de forskellige fade sammenstukket, og vinen blev aftappet uden klaring eller filtrering i juni 2018.
Scylla fornægter ikke sin ”Rhône-stil”, med stor kompleksitet, fylde, vildskab og krydderi, men Birichinos identitet skinner også igennem med masser af aroma, frugtrighed, sprødhed og charme. Lækre nuancer af violer, jordbær, hindbær og tranebær samt mørkere toner af kirsebær, brombær og peber. En californisk rødvin man bare nyder fra første glas, og som kan serveres til mange forskellige grønsags- eller kødretter.
Gris
Grøntsagsretter
Kalv
Kylling
Da det her på siden er muligt at købe alkohol, skal du være fyldt 18 år for at handle