RealVarenavn:

2019 CHARDONNAY CARPE DIEM Domaine Anderson, Anderson Valley

Billede zoom:
Billede:
0550702_domaine_anderson_carpe_ diem_chardonnay
Navn:
 1. Varenr.:
  05507021935
 2. Årgang:
  2019
 3. Land:
  USA
 1. Indhold:
  75,0cl
 2. Alkohol:
  13,0%
Druesammensætning
Druesammensætning:
Procent:
100%
Betinget procent:
100%
Navn:
Chardonnay
  Beskrivelse:
  Da det berømte Champagnehus Louis Roederer (ejet af familien Rouzaud) i starten af 1980erne indledte deres søgen efter det optimale sted til produktion af top-mousserende" vine i Californien, valgte man Anderson Valley i Mendocino County i det nordlige Californien. Her fandt man det helt rigtige terroir - perfekte jordbundsforhold og et relativt køligt klima grundet beliggenheden tæt ved Mendocino-kysten. Roederer Estate var dermed en realitet og her på dets tilhørende 234 ha. kunne man under ideelle betingelser dyrke Pinot Noir og Chardonnay - de vigtigste druesorter til produktion af store mousserende vine som fx husets højtestimerede Quartet. Senere overtog man også en anden producent af mousserende vine i Anderson Valley - Scharffenberger Cellars nær Philo, nordvest for Boonville.

  Ønsket om også at producere "stille" vine på Chardonnay og Pinot Noir førte i slutningen af 1990'erne til at man skabte vinserien Carpe Diem og senere til grundlæggelsen af vinhuset Domaine Anderson. De tre forskellige vinmarker i tre forskellige subregioner i Anderson Valley AVA som Domaine Anderson består af (Dach Vineyard (7,6 ha.) i subregionen Poleeko i den midterste del af Anderson Valley, Walraven Vineyard (5,6 ha.) i den nordlige subregion Boonville og Pinoli Wineyards (3 ha.) i subregionen Deep End som ligger tættest på Stillehavet og derfor er køligst), er valgt helt optimalt i forhold til at skabe komplekse vine. Udviklingen mod en økologisk og biodynamisk dyrkning af alle markerne er igangsat, og kun på marken Pinoli mangler aktuelt kun enkelte parceller en certificering.

  Filosofien er klar: Man forsøger, med minimal indgriben under vinificeringen, at lave vine som udtrykker en ægte Anderson Valley-stil kombineret med en næsten klassiske elegance, som man ofte finder i franske vine.
  Website:
  1. Anderson Valley ligger i Mendicino County ca. 200 km. nord for San Francisco og nyder godt af de kølige vinde fra Stillehavet, som gør det til det køligste område i Californien. Det betyder bl.a. store temperaturforskelle mellem dag og nat og derved en lang modningsproces, som giver perfekte druer til f.eks. mousserende vine, hvor aroma og friskhed er afgørende. Desuden sikrer en god dræning i den småstensholdige undergrund, at der etableres vandreserver i dybden, som man kan udnytte i tørkeperioder. Anderson Valley er i dag et af de vigtigste områder i Nordamerika for Pinot Noir, men også druer som Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling og Gewurztraminer giver gode resultater.

   Selv om Anderson Valleys vinhistorie kan føres tilbage til slutningen af 1800-tallet, hvor italienske tilflyttere introducerede Zinfandel, var det først, da en håndfuld vinproducenter (fx Husch, Edmeades og Navarro) så områdets potentiale i 1970'erne og beplantede nye vinmarker, at man oplevede en opblomstring. I 1980'erne fulgte flere sparkling-producenter trop (bl.a. Champagnehuset Louis Roederer). Distriktet byder i dag på masser af spændende stille- og sparkling-vine, som i området kan nydes i en af de mange smagekældre eller på de lokale, hyggelige restauranter.
  Chardonnay Carpe Diem er lavet på druer høstet på udvalgte parceller på Roederers ejendomme i Anderson Valley. Høsten foregår om natten, når druerne er kølige, og presningen af de hele klaser foregår straks efter ankomsten til kælderen. Mosten overføres til en kombination af ståltanke (24%) og små franske træfade (76%), hvorefter en spontan gæring starter på druernes egne vilde gærtyper. I løbet af vinteren og første del af foråret foretages en langsom malolaktisk gæring, som er med til at bevare friskheden og energien i vinen. Efter sammenstikningen af vinene fra de forskellige parceller, bliver vinen modnet i 10 mdr. på egefade (20% nye) fra udvalgte bødkere i Bourgogne (bl.a. François Frères, Sirugue og Seguin Moreau). Vinen bliver kun ganske let filtreret inden aftapningen.

  Vinen har en flot, blank, lysgylden farve. Duften åbner med en smule eksotiske toner af lindeblomst, honningmelon papaya, og ferskner, men ret hurtigt udvikler vinen mere sprødhed, friskhed og lækre toner af citrusfrugter og græs. Smagen er fed, tør og struktureret, med en flot harmoni mellem frugtsødme, eksotiske toner og bid.

  Serveres til fx skaldyr, fisk og kylling, men også pasta- og risottoretter. Prøv den også til en blåskimmelost eller en gedeost.

  Anmeldelser

  Visual Score:
  James Suckling 90/100 Point
  Kort vinbeskrivelse:
  Grassy on the nose with notes of pink and yellow grapefruit, rosemary and cinnamon, too. Medium-bodied with a silky texture. Bright and refreshing on the palate with a bit of white pepper coming in at the finish.
  Visual Score:
  Wine & Spirits 92/100 Point
  Kort vinbeskrivelse:
  Førpris
  Førpris: DKK 349,00

  DKK 299,00

  Kommentér produkt

  Antal: 0, Gennemsnit: 0,0
  1. Navn
  1. E-mail
  1. Rating
  1. Kommentar