RealVarenavn:

2020 CORTON CHARLEMAGNE GRAND CRU Edouard Delaunay

Billede zoom:
Billede:
0361022_delaunay_corton_charlemagne_grand_cru
Navn:
  1. Varenr.:
    03610222035
  2. Årgang:
    2020
  3. Land:
    Frankrig
  1. Indhold:
    75,0cl
  2. Alkohol:
    13,5%
Druesammensætning
Druesammensætning:
Procent:
100%
Betinget procent:
100%
Navn:
Chardonnay
  1. Anbefales til:
    Fisk, Skaldyr, Østers
    Beskrivelse:
    Edouard Delaunay grundlagde i 1893 sit eget vinhus på Château de Charmont i Hautes Côtes de Nuits, baglandet til Côte de Nuits. Beliggenheden var således måske en smule beskeden, men takket være sit fremragende udvalg af kvalitetsvine fra hele Bourgogne og sit store netværk, kunne Delaunay snart tælle nogle af de fornemmeste vinforretninger i såvel Frankrig som resten af verden som sine kunder.

    Edouard Delaunay blev efterfulgt af to generationer, som stadfæstede firmaet som et af de mest prestigiøse vinhuse i Bourgogne, men med 4. generation ved roret blev sygdom og betydelige opkøb af vinmarker årsagerne til, at familien i 1993 måtte afhænde firmaet. Køberen var den succesrige og ekspanderende kollega i Nuits-St.-Georges, Jean-Claude Boisset, som familien havde nære relationer til.

    Vinhuset Edouard Delaunay ville nok være havnet i glemmebogen, hvis ikke det var for Laurent Delaunay - 5. generation i vinfamilien. Laurent fik nemlig i 2017 sin gamle drøm opfyldt, da det lykkedes ham at købe såvel Château de Charmont som retten til firmanavnet Edouard Delaunay tilbage fra Boisset. Næsten 125 år efter grundlæggelsen var firmaet Edouard Delaunay således igen tilbage på familiens hænder, og Laurent og hans kone, Catherine, kastede sig straks over et kæmpe renoveringsarbejde på den forladte slotsbygning, som i dag er fuldstændig istandsat og udstyret med den mest moderne teknik.

    Opskriften for vinene er enkel: Man køber druer fra forskellige store appellationer eller enkelte topvinmarker hos udvalgte drueproducenter, som Laurent via sit store netværk har været vant til at arbejde sammen med. Nogle af disse dyrkere havde faktisk tidligere leveret druer til Laurents far og var således meget positive overfor, at familiefirmaet Edouard Delaunay genopstod. Det gav fra starten Laurent en helt særlig privilegeret adgang til køb af topkvalitets-druer, som en nybegynder formentlig aldrig ville kunne opnå at få.

    Website:
    1. Aloxe-Corton distriktet ligger nogle få kilometer nord for byen Beaune og er, med sine kun i alt 245 ha., det mindste i Côte de Beaune. Flere ejendomme er dækket med de smukke og klassiske keramiktagsten, som man også finder på Hospices de Beaune. Kun 29 ha. er klassificerede som 1. Cru. AOC/AOP Aloxe-Corton leverer nogle af de kraftigste og mest komplekse rødvine i Côte de Beaune samt nogle ganske få hvidvine. Distriktets mest kendte marker er Corton og Corton-Charlemagne (udelukkende hvidvine), som det deler med henholdsvis Ladoix-Serrigny og Pernand-Vergelesses.

      Det er bl.a. vinmarken Corton-Charlemagnes eksponering mod sydvest på en ret stejl skråning, og dens fattige jordbund med sand, mergel, smuldrende kalksten og flintesten, som forklarer, hvorfor man her producerer hvidvine med en ganske særlig kvalitet og klasse. I deres ungdom er vine fra Corton-Charlemagne en smule kantede og hårde, men efter 5 til 10 år udvikler de en meget kompleks, aromatisk fylde, med sarte nuancer af honning, brændte mandler og en fantastisk mineralitet, som giver dem en meget harmonisk struktur.
    Edouard Delaunay henter Chardonnay-druerne til denne Corton-Charlemagne Grand Cru-vin fra en enkelt lille parcel på vinmarken En Charlemagne, mellem Pernand-Vergelesses og Aloxe Corton. Den vest- og sydvestvendte parcel ligger øverst på skråningen, med en undergrund af mergel og ler, som giver ret kraftige vine, med god syre og struktur.

    Druerne høstes manuelt og selekteres allerede under plukningen. Presningen foregår meget skånsomt og langsomt, og kun den bedste del af mosten bruges til denne vin. Gæringen foretages på fade, med druernes egne gærceller, og vinen overføres derefter til franske egefade fra Allier og Vogeserne (228 l., 50% nye), hvor den modner i 14 måneder. I de første 6 måneder foretages løbende omrøringer, og kun enkelte i de resterende måneder, for at give vinen større kompleksitet og karakter.

    Vinen har en flot, blank gylden farve. Duften er meget dyb, kompleks og indtagende, med elegante nuancer af roser, hvid peber, kandiserede citrusfrugter, mandler og hvide ferskner. I munden matcher de let eksotiske toner (tropiske frugter, vanilje, anis) fint de mere sprøde, en smule bitre og mineralske nuancer. En meget elegant og charmerende vin. Blandt eliten for hvidvine i Bourgogne.

    Anmeldelser

    Visual Score:
    Jasper Morris Inside Burgundy 95/100 Point
    Kort vinbeskrivelse:
    Visual Score:
    Wine Spectator 94/100 Point
    Kort vinbeskrivelse:
    Førpris

    DKK 2.699,00

    Kommentér produkt

    Antal: 0, Gennemsnit: 0,0
    1. Navn
    1. E-mail
    1. Rating
    1. Kommentar