RealVarenavn:

2020 PULIGNY-MONTRACHET 1. CRU Champ Gain, Domaine Francois Carillon

Billede zoom:
Billede:
0380392_Carillon_Puligny_Montrachet_Champ_Gain
Navn:
  1. Varenr.:
    03803922035
  2. Årgang:
    2020
  3. Land:
    Frankrig
  1. Indhold:
    75,0cl
  2. Alkohol:
    13,5%
Druesammensætning
Druesammensætning:
Procent:
100%
Betinget procent:
100%
Navn:
Chardonnay
  1. Anbefales til:
    Fisk, Skaldyr, Østers
    Beskrivelse:
    Familien Carillon har lange og stolte traditioner for vindyrkning, da en af deres forfædre, Jehan (Jean) Carillon, allerede i 1520 var vinbonde i Puligny. Fra 1960erne og frem til 2010 var det Louis Carillon, der var i front i firmaet af samme navn, men efter dennes død delte de to sønner, Jacques og François, familiens dengang 12 ha. vinmarker mellem sig. Fra årgang 2010 har det således været vinene fra Domaine François Carillon, som vi har haft fornøjelsen af at kunne tilbyde. François ejer og dyrker i dag i alt 16 ha. vinmarker fordelt i kommunerne Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet og Saint-Aubin. Listen over de fornemme parceller som huset ejer, er ganske enkelt imponerende, og samtidig er diversiteten meget betydelig, da porteføljen af vine er spredt ud på ikke færre end 16 forskellige appellationer i de tre kommuner.

    Vinificeringen er ganske traditionel hos François Carillon. Hvidvinene bliver gæret og modnet på egetræsfade (228 l./10-15% nye) i ca. et år, hvor de hviler på bundfaldet/bærmen (gærrester og druepartikler), som lejlighedsvist omrøres i vinen (bâtonnage). Slutteligt bliver de sammenstukket og lagret i seks måneder i rustfrie ståltanke inden aftapningen.

    François Carillon anses som en af de mest betydende producenter i Puligny-Montrachet, og hans dygtighed og seriøsitet er kendt langt ud over landsbyens grænser. Det smitter naturligvis af på kvaliteten af vinene, som med rette anses for at tilhøre den absolutte elite i det distrikt, som samtidig er det fineste og mest prestigiøse, når det gælder hvidvinene i Bourgogne.

    Website:
    1. Et af de mest kendte områder for produktion af hvidvine i verden er uden tvivl Puligny-Montrachet i Côte de Beaune. I størrelse fylder Puligny kun halvdelen af Meursaults areal og 2/3 af Chassagnes begge hvidvinsproducerende nabokommuner, men i berømmelse slår Puligny dem begge. Det er i jordbunden, man skal finde årsagen til Puligny-Montrachets særlige kvalitet. Ud over Bourgognes klassiske blanding af kalk og ler finder man her lag med småsten, som sikrer en god dræning og samtidig optager varmen ved overfladen og afgiver den senere.

      Det er i øvrigt oprindeligt til vandet og ikke til vinen, kommunen skylder sit navn, idet området i Middelalderen var kendt for sine mineralvandskilder og for sine sumpede områder (som på gammelt fransk hed "pol"). Fra Poligny stedet med vand blev det til Puligny. Desuden var det Grand Cru-marken Montrachet, som gav anden del af navnet, en mark, som Puligny må dele med naboen Chassagne i lighed med Grand Cru-marken Bâtard-Montrachet. Men Puligny har dog to Grand-Cru-marker for sig selv nemlig Chevalier-Montrachet og Bienvenues-Bâtard-Montrachet og i øvrigt flere fremragende 1. Cru marker.
    Navnet Champ-Gain betyder noget i retningen af genvundet mark, og siger noget om, at vinmarken blev indrettet på et areal, som oprindeligt var skov, på den øvre del af Montrachet-skråningen. Den ligger vest for landsbyen Puligny, ved grænsen til St. Aubin mod sydvest og Blagny mod nord, lige ovenfor vinmarken Les Folatières. Højden, som går fra ca. 320 til 380 m.o.h. - nærmest på grænsen til hvor højt man kan dyrke vin og orienteringen mod øst, giver masser af sol om dagen og ret kølige nætter, forhold som giver en langsom, stabil modning af druerne og derved masser af aroma, sprødhed og smag. Desuden giver den ler- og kalkholdige undergrund med en meget stenrig overflade en finesse, mineralitet og klasse, som man ellers kun finder i Grand Cru-vine.

    François Carillon ejer en parcel på ca. 2 ha. i vinmarken Champ-Gain, beplantet med Chardonnay-vinstokke, som er over 50 år gamle. Vinificeringen er tilpasset årgangen, men hovedreglen er, at mosten får et kort ophold på store tanke efter presningen, inden den flyttes til franske træfade (228 l., 20% nye) hvor gæringen foregår. Efter en malolaktisk gæring bliver vinen modnet i 12 måneder på de samme fade. Til sidst modnes vinen i 6 måneder på ståltanke. Vinen er naturligt dekanteret og kun let filtreret inden aftapning.

    Det er de frugtrige, aromatiske og en smule eksotiske toner, som dominerer i duften for Champ-Gain, med lækre, æteriske nuancer af citrusfrugter, melon og mango. Smagen er mineralsk, frisk og med god struktur, og med iltningen får vinen mere delikate og komplekse toner. I eftersmagen finder man også letrøgede nuancer (flint), men først og fremmest en god syre. Servér den til de bedste kreationer med skaldyr (hummer, krabbekløer, østers) eller fisk.

    Anmeldelser

    Visual Score:
    Jasper Morris Inside Burgundy 94/100 Point
    Kort vinbeskrivelse:
    Førpris

    DKK 1.749,00

    Kommentér produkt

    Antal: 0, Gennemsnit: 0,0
    1. Navn
    1. E-mail
    1. Rating
    1. Kommentar