RealVarenavn:

2021 CHARDONNAY ULTRA Mendoza, Kaiken Estate, Argentina

Billede zoom:
Billede:
0567122_kaiken_chardonnay_ultra_mendoza
Navn:
 1. Varenr.:
  05671222135
 2. Årgang:
  2021
 3. Land:
  Argentina
 1. Indhold:
  75,0cl
 2. Alkohol:
  13,5%
Druesammensætning
Druesammensætning:
Procent:
100%
Betinget procent:
100%
Navn:
Chardonnay
 1. Anbefales til:
  Asiatisk, Fisk, Skaldyr
  Beskrivelse:
  I 2001 tog Montes, der havde sat Chile på det vinøse verdenskort inden for kvalitetsvin, springet over Andesbjergene og grundlagde Kaiken i Mendoza, Argentina. Ambitionen var at kombinere det utrættelige fokus på kvalitet, der havde ført Montes-vinene i Chile op i en klasse for sig selv, med det unikke terroir i Argentina og således forene det bedste fra begge lande. Navnet Kaiken blev valgt, da det samtidig er navnet på en lokal vildgås, der på symbolsk vis (også) foretager en grænseoverskridende og udfordrende rejse hen over Andesbjergene mellem de to lande.

  Kaiken fokuserer (naturligvis!) primært på nationaldruen i Argentina, Malbec, men som hos Montes i Chile dyrker man også en del af de såkaldte internationale druevarianter. Man har vinmarker i tre forskellige områder: Vistaalba, der ligger i Lujan de Cuyo - 1.050 meter over havet, hvor man bl.a. har Malbec plantet tilbage i 1910(!), Agrelo, hvor markerne på 70 ha. ligger i 950 meters højde beplantet i 2005/06 med Malbec, Cabernet Sauvignon, Syrah, Bonarda og Petit Verdot og endelig i Vistaflores, hvor man har 150 ha., som ligger i imponerende 1.250 meters højde beplantet i 2011 med Malbec, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot og Cabernet Franc.

  Vineriet ligger i Vistaalba og er bygget i 1920. Der er en kapacitet til ikke mindre end 7 mio. liter vin, men det er primært fordelt i mindre tanke på 10-30.000 liter, hvor de forskellige vine laves og lagres. Selv om vineriet er af ældre dato, er det uhyre funktionelt og lever fuldt ud op til alle de krav, som den nutidige ønologiske praksis foreskriver. Inden aftapning lagres langt hovedparten af vinene i den imponerende fadkælder, som rummer over 1500 træfade!

  Website:
  Distriktet: 
  NiceDistrict:
  Mendoza
  small-arrow
  1. Med ca. 150.000 ha. dyrkede vinmarker er Mendoza Argentinas suverænt største vindistrikt. Det ligger i den vestligste del af landet ved Andesbjergenes østlige skråninger på højde med Buenos Aires. 75% af alle argentinske vine kommer derfra, og som i flere andre distrikter dominerer Malbec-druen (38% af beplantningen). Områdets 5 floder får smeltevand fra bjergene og forsyner vandingskanalerne, som blev anlagt af munke i 1500-tallet uden disse floder ville Mendoza være en ørken.

   Vinmarker ligger i en højde på 600 til knap 1.700 m.o.h., på en jordbund, som domineres af aflejringer, sand, kalk, ler og vulkanske jordarter. Det er rødvinene som fylder mest (ca. 62%), men der produceres også rosévine (ca. 22%) og hvidvine (16%). Groft fordelt, kan man opdele Mendoza i 5 subregioner: Tættest på byen Nord Mendoza med distrikter som Lavalle, Guaymallén, Las Hera og San Martin. Øst og sydøst for byen: Øst Mendoza med Junin, Rivadavia, San Martin, La Paz og Santa Rosa. Sydvest for byen: Primera Zone med Luján de Cuyo og Maipù. Lidt længere sydpå og måske den vigtigste region: Uco Valley med Tunuyán, Tupungato og San Carlos. Længst sydpå finder man distrikterne San Rafael, General Alvear. Denne diversitet giver mange forskellige stilarter og kvaliteter, som gør Mendoza til et paradis at udforske.
  Vinen er lavet på Chardonnay fra udvalgte parceller i ca. 1.050-1.200 meters højde i Altamira i Uco Valley og i Vistalba (Luján de Cuyo). Høsten foregår i hånden med en hård selektering af klaserne og druer transporteres hurtigt til kælderen i små kasser for at undgå masning. Ved ankomsten til kælderen bliver 35% af druerne skindmacereret i 6 timer ved 8ºC inden gæringen, og derefter gæret på nye træfade, og modnet i 12 mdr. i de samme fade. 65% af vinen presses med det samme og sættes i gæring i betontanke. Derefter bliver vinen modnet på ståltanke, ligeledes i 12 mdr. Efter sammenstikningen af de to vine, gennemgår vinen en naturlig bundfældelse og en meget let filtrering inden aftapning. Vinen modnes yderligere 2 mdr. på flaske.

  Chardonnay Ultra har en flot, gyldengrønne farve og i duften finder man aromatiske, parfumerede eksotiske toner af mango, passionsfrugt og gule fersken. Her afsløres også lidt crème brûlée stil (vanilje, karamel) fra opholdet på træ. Smagen er ret kompleks, med god velour og en god balance mellem frugtsødme, struktur og alkohol. Med lidt iltning udvikler vinen mere elegante toner. En klassisk Chardonnay til skaldyr- og fiskeretter, gerne med lyse saucer. Prøv den også til gedeost.

  Anmeldelser

  Visual Score:
  International Wine & Spirit Competition 91/100 Point
  Kort vinbeskrivelse:
  Visual Score:
  Tim Atkins 93/100 Point
  Kort vinbeskrivelse:
  Førpris

  DKK 199,00

  Kommentér produkt

  Antal: 0, Gennemsnit: 0,0
  1. Navn
  1. E-mail
  1. Rating
  1. Kommentar