RealVarenavn:

2022 CÔTES-DU-RHÔNE BLANC ØKO PARALLÉLE 45, Paul Jaboulet Ainé

Billede zoom:
Billede:
0274002_Jaboulet_Parallele_Blanc
Navn:
  1. Varenr.:
    02740022235
  2. Årgang:
    2022
  3. Land:
    Frankrig
  1. Indhold:
    75,0cl
  2. Alkohol:
    13,5%
Druesammensætning
Druesammensætning:
Procent:
9%
Betinget procent:
9%
Navn:
Clairette
Procent:
21%
Betinget procent:
21%
Navn:
Grenache Blanc/Garnacha blanca
Procent:
5%
Betinget procent:
5%
Navn:
Marsanne
Procent:
18%
Betinget procent:
18%
Navn:
Roussanne
Procent:
47%
Betinget procent:
47%
Navn:
Viognier
  1. Anbefales til:
    Fisk, Kalv, Kylling, Skaldyr
    Beskrivelse:
    Paul Jaboulet Aîné blev grundlagt i 1834, da Antoine Jaboulet flyttede til Tain lHermitage i det nordlige Rhône og købte familiens første vinmarker i Hermitage og Crozes-Hermitage. Hans mål var at producere topvine, og eftersom han både var passioneret og kompromisløs, blev der hurtigt lagt mærke til hans vine. Efter ham fulgte 6 generationer i Jaboulet-familien, som i løbet af årene opkøbte perler af vinmarker i hovedsageligt det nordlige Rhône - eksempelvis i appellationer som Hermitage, Crozes-Hermitage, St. Joseph, Cornas og St. Péray.

    Efter Gérard Jaboulets pludselige død som 55-årig i 1997 gik det navnkundige familiefirma en vanskelig tid igennem, da der ikke var nogen børn, der kunne sikre endnu et generationsskifte. Hans hustru samt andre familiemedlemmer måtte derfor træde til i driften, men de havde på flere måder svært ved at få det til at løbe rundt. I 2006 sælger de derfor firmaet til den schweiziske familie Frey, som desuden også ejer Château la Lagune, 3. Cru Classé (Bordeaux) og Château Corton C (tidl. Ch. de Corton-André) i Aloxe-Corton (Bourgogne) foruden ved at have besiddelser i Champagne og i Valais (Schweiz).

    Allerede nogle få år efter overtagelsen havde familien Frey fået bragt Paul Jaboulet Aîné tilbage i den absolutte elite i Rhône. Den ældste datter i familien, Caroline, har forestået genopbygningen og er fortsat i spidsen for firmaet. Hun er uddannet ønolog i Bordeaux og er kendt for at være perfektionist til fingerspidserne. Alle firmaets marker er således blevet grundigt renoverede, og nye topparceller i Côte Rôtie, Condrieu og Châteauneuf-du-Pape er blevet købt og tillagt den i forvejen imponerende portefølje af markbesiddelser, som nu i alt andrager 120 ha. (i Rhône). Druerne fra alle disse marker suppleres i begrænset omfang med druer, som man indkøber på negociant-basis fra vindyrkere, som man har faste aftaler med. Som et led i den fortsatte udvikling af firmaet iværksatte Caroline Frey i 2013 en stort anlagt overgang til økologisk dyrkning af alle firmaets egne marker. Fra og med årgang 2016 er (minimum) alle domaine-vinene fra Paul Jaboulet Aîné derfor certificeret økologiske.



    Website:
    1. Vinene fra Rhône-dalen har i de seneste år oplevet en sand opblomstring, som helt klart skyldes nogle seriøse producenters forståelse for, at det bedste våben i den globale konkurrence er kvalitet. Gunstige klimatiske forhold samt større brug af de bedste druesorter som Grenache, Cinsault og især Syrah er nogle af de faktorer, som har været med til at gøre vinene fra Rhône mere populære. Det er samtidig et område, som endnu ikke har været udsat for de store prisstigninger, som man fx har set i Bordeau x og Bourgogne.

      Côtes du Rhône AOC/AOP (grundlagt i 1937) dækker formelt hele Rhône-regionen, men det er især i den sydlige del, at man finder "almindelige" Côtes du Rhône vine - bl.a. i udkanten af områder som Châteauneuf-du-Pape, Gigondas, Vacqueyras samt på den vestlige side af Rhônefloden. Côtes du Rhône AOC/AOP omfatter 171 kommuner (i alt ca. 30.000 ha. vinmarker) fordelt på 6 forskellige départementer (Ardèche, Drôme, Gard, Loire, Rhône og Vaucluse), og den store geografiske spredning samt ikke mindre end 23 tilladte druesorter, kan ikke undgå at betyde stor diversitet i vinenes stil og kvalitet. Côtes du Rhône AOC/AOP producerer 86% rødvine, 8% rosévine og 6% hvidvine.
    Vinen har fået sit navn Parallèle 45 i 1950erne fra den 45. nordlige breddegrad som løber to km. fra Jaboulets kældre. Linien bliver betragtet som grænsen til le Midi, som franskmændene kalder Sydfrankrig. Den hvid Côtes-du-Rhône Parallèle 45 er lavet af 50% Grenache Blanc, 20% Marsanne, 20% Viognier og 10% Bourboulenc, som kommer fra 25 år gamle vinstokke, som er økologiskdyrkede i den sydlige del af Rhône. Udbyttet er holdt nede på ca. 40 hl./ha. Parallèle 45 Blanc er gæret på temperaturregulerede rustfrie ståltanke og bliver derefter modnet i 6 måneder på rustfrie ståltanke.

    Parallèle 45 Blanc har en meget umiddelbar og aromatisk og appetitgivende duft, med nuancer af grønne blade og citrusfrugter. Smagen er meget harmonisk med god mineralitet og bid, samt toner af hvide ferskner og passionsfrugt. Eftersmagen er frisk og vedvarende, med lækre kølige toner.

    Server den med f.eks. fiske- eller skaldyrssupper, muslinger, røget laks eller fisk i lyse saucer. Prøv den også til kalve- eller fjerkræsfrikassé.


    Førpris

    DKK 139,00

    Kommentér produkt

    Antal: 0, Gennemsnit: 0,0
    1. Navn
    1. E-mail
    1. Rating
    1. Kommentar