RealVarenavn:
2020 IORITZ ORANGEVIN Bat Gara, Arabako Txakolina
Billede zoom:
Billede:
Navn:
- Varenr.:06311622035
- Egenskaber:
- Årgang:2020
- Land:Spanien
- Tekst:
- Indhold:75,0cl
- Alkohol:13,5%
Druesammensætning
Druesammensætning:
Procent:
0%
Betinget procent:
Navn:
Procent:
100%
Betinget procent:
100%
Navn:
Hondarrabi Zuri
- Anbefales til:Fisk, Grøntsagsretter, Skaldyr, Sushi
Producent:
Producent:
BATGARA
Beskrivelse:
Bodega BAT GARA ligger ca. 25 km. syd for Bilbao, nær landsbyen Lezama mellem Sierra Salvada-bjergene og naturparken Gorbea, - midt i DO Arabako Txakolina (Txakoli de Álava). Vinhuset blev grundlagt af restauratør og vindyrker Jose Cruz Guinea og landmand og vindyrker Txema Gotxi, som dermed forenede deres kræfter og fælles passion for de pragtfulde vine fra Arabako Txakolina og den lokale druesort, Hondarrabi Zuri.
I dag består ejendommen af to enkeltmarker, som er fordelt på mindre parceller: Urtaran på 4 ha. og Arrugalde på 2 ha. Markerne er beplantet med sorterne Hondarrabi Zuri og varianten Hondarrabi Zuri Zerratia, men man dyrker også en smule Riesling, som ligeledes giver fremragende resultater i distriktet. Til vinstokkene har man valgt en enkelt-Guyot opbinding, som giver god sol-eksponering men også luft omkring druerne, hvilket bl.a. giver god afkøling. Undergrunden er hovedsagelig lerholdig og giver druerne et naturligt syreindhold, der giver friske og sprøde vine med god drue-typicitet.
Udbyttet overstiger aldrig ca. 42 hl./ha. Det er typiciteten og elegancen, som prioriteres under vinificering, og man foretager derfor en skånsom presning samt en spontan gæring med druernes egne gærceller efterfulgt af et ophold sur lie i min. 5 måneder. Vinene fra Bodega BAT GARA regnes blandt eliten i Arabako Txakolina
I dag består ejendommen af to enkeltmarker, som er fordelt på mindre parceller: Urtaran på 4 ha. og Arrugalde på 2 ha. Markerne er beplantet med sorterne Hondarrabi Zuri og varianten Hondarrabi Zuri Zerratia, men man dyrker også en smule Riesling, som ligeledes giver fremragende resultater i distriktet. Til vinstokkene har man valgt en enkelt-Guyot opbinding, som giver god sol-eksponering men også luft omkring druerne, hvilket bl.a. giver god afkøling. Undergrunden er hovedsagelig lerholdig og giver druerne et naturligt syreindhold, der giver friske og sprøde vine med god drue-typicitet.
Udbyttet overstiger aldrig ca. 42 hl./ha. Det er typiciteten og elegancen, som prioriteres under vinificering, og man foretager derfor en skånsom presning samt en spontan gæring med druernes egne gærceller efterfulgt af et ophold sur lie i min. 5 måneder. Vinene fra Bodega BAT GARA regnes blandt eliten i Arabako Txakolina
Website:
Distriktet:
NiceDistrict:
Ioritz er opkaldt efter landmand og vindyrker Txema Gotxis søn, og er en orange-vin lavet på 100% Hondarrabi Zuri fra vinmarker i Ayala-dalen nær Lezama, i en højde af 340-400 m.o.h. Undergrunden består af ler, kalkholdig ler og smuldrende sandsten. Vinmarkerne dyrkes efter integreret landbrug princippet, med minimalt indgreb. Druerne høstes manuelt, som regel fra midt til ultimo oktober, ved optimal balance mellem sukker og syre. De transporteres til kælderen i små kasser à 15 kg. for at undgå masning og oxidering.
Efter en klassisk afstilkning gæres de hele druer med druernes egne gærceller i fade lavet af lokale kastanjetræer. Både skindet på druerne og træet er med til at give vinen en flot mahogni-farve. Efter endt gæring bliver kvaset skånsomt presset fra med en mindre, lodret presse, og vinen overføres til modning, først på fade af kastanjetræ og derefter på fade af egetræ fra Ungarn. Vinen modnes i alt i 20 måneder. Aftapningen foretages efter en naturlig bundfældning.
Ioritz har en flot mahogni/mørk orange farve. I duften fanger man nuancer af karamel, tørrede appelsinskal og læder, men også toner af kvæde og modne pærer. Smagen er tør, med en lurende tannin samt nuancer af toffee, mandler og mode ferskner og abrikoser. Vinen slutter med god balance mellem frugtsødme, struktur og tørhed.
Prøv den til grillet fisk og asiatisk-inspirerede retter med skaldyr og fjerkræ.
Efter en klassisk afstilkning gæres de hele druer med druernes egne gærceller i fade lavet af lokale kastanjetræer. Både skindet på druerne og træet er med til at give vinen en flot mahogni-farve. Efter endt gæring bliver kvaset skånsomt presset fra med en mindre, lodret presse, og vinen overføres til modning, først på fade af kastanjetræ og derefter på fade af egetræ fra Ungarn. Vinen modnes i alt i 20 måneder. Aftapningen foretages efter en naturlig bundfældning.
Ioritz har en flot mahogni/mørk orange farve. I duften fanger man nuancer af karamel, tørrede appelsinskal og læder, men også toner af kvæde og modne pærer. Smagen er tør, med en lurende tannin samt nuancer af toffee, mandler og mode ferskner og abrikoser. Vinen slutter med god balance mellem frugtsødme, struktur og tørhed.
Prøv den til grillet fisk og asiatisk-inspirerede retter med skaldyr og fjerkræ.
Førpris
DKK 349,00
Kommentér produkt
Antal: 0, Gennemsnit: 0,0