RealVarenavn:
2020 LE JEU DES VERTS (ORANGEVIN) BIO Gruenspiel, Alsace, Marcel Deiss
Billede zoom:
Billede:
Navn:
- Varenr.:04052022035
- Egenskaber:
- Årgang:2020
- Land:Frankrig
- Tekst:Appelation d'origine controlée
- Indhold:75,0cl
- Alkohol:14,5%
Druesammensætning
Druesammensætning:
Procent:
33%
Betinget procent:
33%
Navn:
Riesling
Procent:
34%
Betinget procent:
34%
Navn:
Gewürztraminer
Procent:
33%
Betinget procent:
33%
Navn:
Pinot Noir
- Anbefales til:Asiatisk, Fisk, Skaldyr, Fuglevildt, Kalv
Producent:
Producent:
Domaine Marcel Deiss
Beskrivelse:
Domaine Marcel Deiss i Bergheim (nær Ribeauvillé) dyrker sine 27 ha. efter biodynamiske principper og producer vine, som på mange måder er unikke for Alsace (og i øvrigt). Vinmarkerne - blandt dem flere Crus dAlsace* og klassificerede Grands Crus (Mambourg, Schoenenbourg, Altenberg de Bergheim) - er fordelt på ikke mindre end 9 kommuner (220 parceller!). Da den aktuelle ejer Jean-Michel Deiss og hans søn Mathieu helt klart søger at fremhæve forskellighederne i deres vine, frem for at strømline dem, er vinene fra Domaine Marcel Deiss altid utrolig spændende at udforske!
Kunsten at blande forskellige druesorter fra samme mark eller terroir således at den rette harmoni og stil opnås i vinene, er en krævende udfordring. Metoden har været anvendt i Alsace længe før man overhovedet var rigtig bevidst om forskellene imellem de respektive druesorter. Hos Marcel Deiss hylder man denne metode og mener således, at foreningen af forskellige druesorter fra samme mark ofte giver de bedste resultater og kan udtrykke terroiret på den mest overbevisende facon.
Jean-Michel Deiss er kendt for sin ildhu og åbenhed omkring det at dyrke sine vinmarker efter biodynamiske principper. Han hører dog ikke til de regelrette ekstremister, men forsøger at kombinere den biodynamiske tankegangs værdier og filosofi med de traditionelle alsaciske dyrkningsmetoder. Derfor kalder mange ham for en kunstner og en provokatør(!), men når man smager hans vine, må enhver kritik blive manet til jorden: Hans vine er i høj grad både personlige og karakterfulde samtidig med, at de er nogle af de bedste fra Alsace!
*Hos Marcel Deiss har man store forventninger til den nye klassificering af såkaldte LIEUX DITS (afgrænsede vinmarker) i CRU DALSACE/PREMIER CRU DALSACE, som man har ansøgt vinmyndighederne om at foretage, bl.a. efter inspiration fra Bourgogne.
Kunsten at blande forskellige druesorter fra samme mark eller terroir således at den rette harmoni og stil opnås i vinene, er en krævende udfordring. Metoden har været anvendt i Alsace længe før man overhovedet var rigtig bevidst om forskellene imellem de respektive druesorter. Hos Marcel Deiss hylder man denne metode og mener således, at foreningen af forskellige druesorter fra samme mark ofte giver de bedste resultater og kan udtrykke terroiret på den mest overbevisende facon.
Jean-Michel Deiss er kendt for sin ildhu og åbenhed omkring det at dyrke sine vinmarker efter biodynamiske principper. Han hører dog ikke til de regelrette ekstremister, men forsøger at kombinere den biodynamiske tankegangs værdier og filosofi med de traditionelle alsaciske dyrkningsmetoder. Derfor kalder mange ham for en kunstner og en provokatør(!), men når man smager hans vine, må enhver kritik blive manet til jorden: Hans vine er i høj grad både personlige og karakterfulde samtidig med, at de er nogle af de bedste fra Alsace!
*Hos Marcel Deiss har man store forventninger til den nye klassificering af såkaldte LIEUX DITS (afgrænsede vinmarker) i CRU DALSACE/PREMIER CRU DALSACE, som man har ansøgt vinmyndighederne om at foretage, bl.a. efter inspiration fra Bourgogne.
Website:
Distriktet:
NiceDistrict:
Alsace
- Alsace er et af de franske vinområder, som gennem mange år har været genstand for stor opmærksomhed - og absolut ikke uden grund. Området er noget af det smukkeste og mest idylliske, man kan forestille sig. Vinmarkerne ligger for foden af bjergkæden Vogeserne (Les Vosges) og omkranser de mange, virkelig charmerende landsbyer, som findes langs Route du vin - vinvejen i Alsace.
Alsace grænser på hele den østlige side op til Tyskland, og historisk set har regionen været genstand for mange stridigheder mellem de to lande og derfor skiftevist tilhørt Frankrig og Tyskland. Men siden 1919 (efter afslutningen på 1. verdenskrig) har Alsace været fransk dog med undtagelse af perioden under 2. verdenskrig, hvor Frankrig var besat af Tyskland. Alsace er derfor på mange måder (stadig) et mix af fransk og tysk kultur. Sprogligt, gastronomisk, vinmæssigt, arkitektonisk og på flere andre områder har begge lande udøvet indflydelse, og stadig har vel en del franskmænd udenfor Alsace svært ved at opfatte Alsace som rigtig fransk.
Området er helt ideelt til vinproduktion, da Vogeserne yder læ og beskyttelse til vinmarkerne, og Alsace har således både den laveste nedbørsmængde og de fleste solskinstimer i Frankrig. I området finder man mange vinkooperativer, nogle bedre end andre, men der er ingen tvivl om, at det er de mange små familiefirmaer, der er både hjertet og sjælen i Alsace. Det er blandt disse ofte små producenter, man finder perlerne.
Le Jeu des Verts (De grønnes spil) henter sit navn fra de grønne nuancer fra mergelen i vinmarken Gruenspiel (spilbræt) nær landsbyen Bergheim. Marken henter sit navn fra de mange jordtyper ved overfladen, som den byder på. Gruenspiel ligger som et sydvendt amfiteater, ovenfor Grands Cru-markerne fra Ribeauvillé. Her finder man øverst aflejringer af bl.a. runde sandsten, knust granit og gnejs, på en dyb undergrund af mergel - en diversitet, som gør vinmarken til en af de bedste i Bergheim. Samtidigt kan mergelen have tendens til at bringe en smule bitterhed i vinene, og det er derfor vigtigt under vinificeringen at sikre god ekstrakt af aroma, frugtrighed og smag fra druerne gennem en lang maceration af druerne.
Le Jeu des Verts laves på Riesling, Pinot Noir (vinificeret som hvid) og Gewurztraminer hentet på en parcel med 1,5 ha., hvor vinstokkene er plantet i 1982 og 2002 og kun giver 35 hl./ha. Efter en lang maceration af de hele druer, foregår presningen meget langsomt for at sikre en god frugt- og tanninekstrakt. Mosten gærer med druernes egen gær, uden indgriben fra teamet i kælderen. Efter endt gæring lagres vinen i et år på sit lie i store, brugte træfade og aftappes efter en naturlig bundfældning og uden filtrering.
Allerede i duften fornemmer man en tør og mineralsk karakter, med nuancer af kiwifrugt, citrus, anis, hvide markblomster og lidt solbærblade som egentligt fører tanken mod en rødvin. Smagen byder på god struktur, tannin, mineralitet, men også blødhed, kompleksitet og en ekstrem lang eftersmag. I området taler man om vine med en jernhånd i en handske af velour! Den gode tannin til sidst afslører et langt modningspotentiale. Domaine Marcel Deiss bruger glas-propper til denne vin for at undgå evt. påvirkning fra kork.
Serveres til skaldyr, fisk, kalv og fjerkræ. Brug den også til oste som Comté, Epoisses og Munster.
Le Jeu des Verts laves på Riesling, Pinot Noir (vinificeret som hvid) og Gewurztraminer hentet på en parcel med 1,5 ha., hvor vinstokkene er plantet i 1982 og 2002 og kun giver 35 hl./ha. Efter en lang maceration af de hele druer, foregår presningen meget langsomt for at sikre en god frugt- og tanninekstrakt. Mosten gærer med druernes egen gær, uden indgriben fra teamet i kælderen. Efter endt gæring lagres vinen i et år på sit lie i store, brugte træfade og aftappes efter en naturlig bundfældning og uden filtrering.
Allerede i duften fornemmer man en tør og mineralsk karakter, med nuancer af kiwifrugt, citrus, anis, hvide markblomster og lidt solbærblade som egentligt fører tanken mod en rødvin. Smagen byder på god struktur, tannin, mineralitet, men også blødhed, kompleksitet og en ekstrem lang eftersmag. I området taler man om vine med en jernhånd i en handske af velour! Den gode tannin til sidst afslører et langt modningspotentiale. Domaine Marcel Deiss bruger glas-propper til denne vin for at undgå evt. påvirkning fra kork.
Serveres til skaldyr, fisk, kalv og fjerkræ. Brug den også til oste som Comté, Epoisses og Munster.
AnmeldelserVisual Score: Wine & Spirits Top 100 Wineries 2022 /
Kort vinbeskrivelse:
Visual Score:
Wine & Spirits Top 100 Wineries 2022 /
Kort vinbeskrivelse:
Førpris
DKK 405,00
Kommentér produkt
Antal: 0, Gennemsnit: 0,0