RealVarenavn:
2017 CHATEAU DE PEZ Cru Bourgeois, Saint-Estèphe
Billede zoom:



Billede:/0190311_chateau_de_pez.jpg)
/0190311_chateau_de_pez.jpg)
Navn:
- Varenr.:01903111735
- Egenskaber:
- Årgang:2017
- Land:Frankrig
- Tekst:
- Indhold:75,0cl
- Alkohol:13,0%
Druesammensætning
Druesammensætning:
Procent:
1%
Betinget procent:
1%
Navn:
Cabernet Franc
Procent:
51%
Betinget procent:
51%
Navn:
Cabernet Sauvignon
Procent:
46%
Betinget procent:
46%
Navn:
Merlot
Procent:
1%
Betinget procent:
1%
Navn:
Petit Verdot
- Anbefales til:Lam, Okse, Råvildt
Producent:
Producent:
Chateau de Pez

Beskrivelse:
Château de Pez er grundlagt i 1452 og er sammen med Château Calon (Ségur) den ældste ejendom i Saint-Estèphe. Indtil den franske revolution (1789) havde den i 200 år været ejet af familien Pontac, som også ejede Château Haut-Brion, men den blev herefter en statsejendom. Senere igen har den tilhørt flere forskellige ejere, hvor ikke alle forstod at forløse ejendommens ubestrideligt store potentiale.
Det seneste ejerskifte fandt sted i 1995, hvor slottet blev købt af familien Rouzaud - ejere af Champagne Louis Roederer. Familien Rouzaud iværksatte straks efter overtagelsen en række tiltag, der medførte en stor kvalitetsforbedring i vinene, og som derfor lige siden (igen) har været regnet blandt de absolut bedste i Saint-Estèphe. Skulle man således finde på at revurdere 1855-klassifikationen i Médoc, ville slottet utvivlsomt blive indlemmet i det allerfineste selskab, men indtil det nærmest utænkelige måtte ske, må det fortsat nøjes med at være klassificeret som en Cru Bourgeois Exceptionnel (med Grand Cru Classé kvalitet!).
Château de Pez ligger vest for selve byen Saint-Estèphe, og hele ejendommen består i dag af 42 ha. Det beplantede areal på 38 ha. er spredt ud på ikke færre end 70 forskellige parceller, og druefordelingen er 45% Cabernet Sauvignon, 44% Merlot, 8% Cabernet Franc og 3% Petit Verdot. Merlot-druen er i forhold til det typiske for området en smule opprioriteret, hvilket tilfører vinene fra Château de Pez lidt mere blødhed og rundhed sammenlignet med mange øvrige vine fra Saint-Estèphe. Vinstokkene er i gennemsnit 25 år gamle og er plantet i et metertykt lag af "graves"- småsten, som hviler på en kalk- og lerholdig jordbund. Et sindrigt dræningssystem sikrer en god dræning på markerne, hvilket indimellem er af afgørende betydning for kvaliteten.
Det seneste ejerskifte fandt sted i 1995, hvor slottet blev købt af familien Rouzaud - ejere af Champagne Louis Roederer. Familien Rouzaud iværksatte straks efter overtagelsen en række tiltag, der medførte en stor kvalitetsforbedring i vinene, og som derfor lige siden (igen) har været regnet blandt de absolut bedste i Saint-Estèphe. Skulle man således finde på at revurdere 1855-klassifikationen i Médoc, ville slottet utvivlsomt blive indlemmet i det allerfineste selskab, men indtil det nærmest utænkelige måtte ske, må det fortsat nøjes med at være klassificeret som en Cru Bourgeois Exceptionnel (med Grand Cru Classé kvalitet!).
Château de Pez ligger vest for selve byen Saint-Estèphe, og hele ejendommen består i dag af 42 ha. Det beplantede areal på 38 ha. er spredt ud på ikke færre end 70 forskellige parceller, og druefordelingen er 45% Cabernet Sauvignon, 44% Merlot, 8% Cabernet Franc og 3% Petit Verdot. Merlot-druen er i forhold til det typiske for området en smule opprioriteret, hvilket tilfører vinene fra Château de Pez lidt mere blødhed og rundhed sammenlignet med mange øvrige vine fra Saint-Estèphe. Vinstokkene er i gennemsnit 25 år gamle og er plantet i et metertykt lag af "graves"- småsten, som hviler på en kalk- og lerholdig jordbund. Et sindrigt dræningssystem sikrer en god dræning på markerne, hvilket indimellem er af afgørende betydning for kvaliteten.
Website:
Distriktet:
NiceDistrict:
Saint-Estèphe

- Saint-Estèphe ligger i kommunen Médoc, tæt ved Girondes udløb i Atlanterhavet, hvilket har kraftig indflydelse på klimaet. Også jordbunden bærer præg af havets nærhed, idet den er mere lerholdig end længere oppe ad floden. Her finder man nemlig mindre graves-holdige lag (graves består mest af småsten) end sydpå, og det er tunge jorde, som dominerer i undergrunden. Disse faktorer giver Saint-Estèphe-vinene deres helt egen 'terroir' og karakter. Det forklarer vinenes mørke farve og deres strukturerede, kraftige, krydrede og mere tanninholdige karakterer. Vinene fra Saint-Estèphe kan godt være lidt aggressive eller bondske i deres ungdom, men tiden giver dem blødhed og finesse. De vinmarker, hvor sand og kalk dominerer, giver dog blødere og mere delikate vine.
Saint-Estèphe AOC/AOP'en dækker udelukkende kommunen af samme navn, og omfatter i dag ca. 1.229 ha. vinmarker, som primært er beplantet med Cabernet Sauvignon (ca. 49%) samt Merlot (ca. 43%), og desuden Cabernet Franc (ca. 4%), Petit Verdot (ca. 3%), Malbec (ca. 2,5 ha.) og Carmenère (ca. 0,5 ha.). Disse druesorter er nøje tilpasset de forskellige parceller på ejendommene, hvor de mange forskellige mikroklimaer og jordbundsforhold giver mulighed for mange spændende stilarter og nuancer. Produktionen i Saint-Estèphe er fordelt på ca. 74 ejendomme, hvoraf 5 Cru Classés (med navne som fx. Cos d'Estournel, Montrose, Calon Ségur, Lafon Rochet og Cos Labory), 19 Cru Bourgeois, 1 Cru Artisan og 32 selvstændige slotte. 17 vindyrkere leverer deres druer til områdets eneste kooperativ.
Som ofte i Saint-Estèphe med årgange, der slutter med 7, har 2017 krævet en del opmærksomhed i vinmarkerne i løbet af året, med meget skiftende klimatiske forhold. Det er dog lykkes teamet bag Château de Pez at producere en yderst spændende vin.
Høsten foregik manuelt, med Merlot og Petit Verdot fra 12. september og senere Cabernet-druerne, som først var optimalt modne primo oktober. De separate gæringer på klassiske Médoc-gæringskar af træ foregår med løbende omrøringer og bliver efterfulgt af en malolaktisk gæring. Vinen er modnet i 12 måneder på franske barriques af 225 l., hvoraf 30% var nye. Derpå foretages assemblagen, hvor slottets smagepanel udvælger det optimale blandingsforhold for årgangen.
Farven er meget dyb med et blankt skær. Duften for 2017 er meget kompleks, med nuancer af chokolade, modne, røde og mørke bær, cedertræ og en smule kanel. Denne kompleksitet findes også i smagen, som udvikler både frugtkarakter, velour og harmoni, men også struktur og dybde. I eftersmagen finder man mineralitet, friskhed og sprødhed samt en afrundet tannin, som varsler om et godt modningspotentiale. Prøv den sammen med krydrede retter med lam, vildt eller okse.
Høsten foregik manuelt, med Merlot og Petit Verdot fra 12. september og senere Cabernet-druerne, som først var optimalt modne primo oktober. De separate gæringer på klassiske Médoc-gæringskar af træ foregår med løbende omrøringer og bliver efterfulgt af en malolaktisk gæring. Vinen er modnet i 12 måneder på franske barriques af 225 l., hvoraf 30% var nye. Derpå foretages assemblagen, hvor slottets smagepanel udvælger det optimale blandingsforhold for årgangen.
Farven er meget dyb med et blankt skær. Duften for 2017 er meget kompleks, med nuancer af chokolade, modne, røde og mørke bær, cedertræ og en smule kanel. Denne kompleksitet findes også i smagen, som udvikler både frugtkarakter, velour og harmoni, men også struktur og dybde. I eftersmagen finder man mineralitet, friskhed og sprødhed samt en afrundet tannin, som varsler om et godt modningspotentiale. Prøv den sammen med krydrede retter med lam, vildt eller okse.
AnmeldelserVisual Score: Falstaff Magazin 89/100 Point
Kort vinbeskrivelse: Visual Score: The Wine Cellar Insider, Jeff Leve 90/100 Point
Kort vinbeskrivelse: Visual Score: Vinum Wine Magazine (EU) 16.5/20 Point
Kort vinbeskrivelse: Visual Score: Wine Enthusiast 94/100 Point
Kort vinbeskrivelse:
Visual Score:
Falstaff Magazin 89/100 Point
Kort vinbeskrivelse:
Visual Score:
The Wine Cellar Insider, Jeff Leve 90/100 Point
Kort vinbeskrivelse:
Visual Score:
Vinum Wine Magazine (EU) 16.5/20 Point
Kort vinbeskrivelse:
Visual Score:
Wine Enthusiast 94/100 Point
Kort vinbeskrivelse:
Førpris
DKK 439,00
Kommentér produkt
Antal: 0, Gennemsnit: 0,0