RealVarenavn:

2020 CHATEAU DE PEZ Cru Bourgeois, Saint-Estèphe

Billede zoom:
Billede:
0190311_chateau_de_pez
Navn:
  1. Varenr.:
    01903112035
  2. Årgang:
    2020
  3. Land:
    Frankrig
  1. Indhold:
    75,0cl
  2. Alkohol:
    14,0%
Druesammensætning
Druesammensætning:
Procent:
3%
Betinget procent:
3%
Navn:
Cabernet Franc
Procent:
51%
Betinget procent:
51%
Navn:
Cabernet Sauvignon
Procent:
43%
Betinget procent:
43%
Navn:
Merlot
Procent:
3%
Betinget procent:
3%
Navn:
Petit Verdot
  1. Anbefales til:
    Lam, Okse, Råvildt
    Beskrivelse:
    Château de Pez er grundlagt i 1452 og er sammen med Château Calon (Ségur) den ældste ejendom i Saint-Estèphe. Indtil den franske revolution (1789) havde den i 200 år været ejet af familien Pontac, som også ejede Château Haut-Brion, men den blev herefter en statsejendom. Senere igen har den tilhørt flere forskellige ejere, hvor ikke alle forstod at forløse ejendommens ubestrideligt store potentiale.

    Det seneste ejerskifte fandt sted i 1995, hvor slottet blev købt af familien Rouzaud - ejere af Champagne Louis Roederer. Familien Rouzaud iværksatte straks efter overtagelsen en række tiltag, der medførte en stor kvalitetsforbedring i vinene, og som derfor lige siden (igen) har været regnet blandt de absolut bedste i Saint-Estèphe. Skulle man således finde på at revurdere 1855-klassifikationen i Médoc, ville slottet utvivlsomt blive indlemmet i det allerfineste selskab, men indtil det nærmest utænkelige måtte ske, må det fortsat nøjes med at være klassificeret som en Cru Bourgeois Exceptionnel (med Grand Cru Classé kvalitet!).

    Château de Pez ligger vest for selve byen Saint-Estèphe, og hele ejendommen består i dag af 42 ha. Det beplantede areal på 38 ha. er spredt ud på ikke færre end 70 forskellige parceller, og druefordelingen er 45% Cabernet Sauvignon, 44% Merlot, 8% Cabernet Franc og 3% Petit Verdot. Merlot-druen er i forhold til det typiske for området en smule opprioriteret, hvilket tilfører vinene fra Château de Pez lidt mere blødhed og rundhed sammenlignet med mange øvrige vine fra Saint-Estèphe. Vinstokkene er i gennemsnit 25 år gamle og er plantet i et metertykt lag af "graves"- småsten, som hviler på en kalk- og lerholdig jordbund. Et sindrigt dræningssystem sikrer en god dræning på markerne, hvilket indimellem er af afgørende betydning for kvaliteten.


    Website:
    1. Saint-Estèphe ligger i kommunen Médoc, tæt ved Girondes udløb i Atlanterhavet, hvilket har kraftig indflydelse på klimaet. Også jordbunden bærer præg af havets nærhed, idet den er mere lerholdig end længere oppe ad floden. Her finder man nemlig mindre graves-holdige lag (graves består mest af småsten) end sydpå, og det er tunge jorde, som dominerer i undergrunden. Disse faktorer giver Saint-Estèphe-vinene deres helt egen 'terroir' og karakter. Det forklarer vinenes mørke farve og deres strukturerede, kraftige, krydrede og mere tanninholdige karakterer. Vinene fra Saint-Estèphe kan godt være lidt aggressive eller bondske i deres ungdom, men tiden giver dem blødhed og finesse. De vinmarker, hvor sand og kalk dominerer, giver dog blødere og mere delikate vine.

      Saint-Estèphe AOC/AOP'en dækker udelukkende kommunen af samme navn, og omfatter i dag ca. 1.229 ha. vinmarker, som primært er beplantet med Cabernet Sauvignon (ca. 49%) samt Merlot (ca. 43%), og desuden Cabernet Franc (ca. 4%), Petit Verdot (ca. 3%), Malbec (ca. 2,5 ha.) og Carmenère (ca. 0,5 ha.). Disse druesorter er nøje tilpasset de forskellige parceller på ejendommene, hvor de mange forskellige mikroklimaer og jordbundsforhold giver mulighed for mange spændende stilarter og nuancer. Produktionen i Saint-Estèphe er fordelt på ca. 74 ejendomme, hvoraf 5 Cru Classés (med navne som fx. Cos d'Estournel, Montrose, Calon Ségur, Lafon Rochet og Cos Labory), 19 Cru Bourgeois, 1 Cru Artisan og 32 selvstændige slotte. 17 vindyrkere leverer deres druer til områdets eneste kooperativ.
    Håndplukningen af Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot og Cabernet Franc foregår separat for hver parcel ved optimal modning. De separate gæringer foregår på en kombination af klassiske Médoc-gæringskar af træ og temperaturregulerede koniske ståltanke. Vinene gennemgår derefter en malolaktisk gæring, og bliver derefter modnet i 12 måneder (kan variere efter årgangen) på franske barriques af 225 l., hvoraf 35-50% er nye. Derpå foretages assemblagen, hvor slottets smagepanel udvælger det optimale blandingsforhold for årgangen, med hovedvægten lagt på Cabernet Sauvignon (normalt 51-62%).

    Vinen fra Château de Pez har en meget dyb, blank rubinrød farve. Duften er både charmerende og dyb, med nuancer af iris, ribs, brombær, lakrids og lys tobak. Smagen er meget indtagende og velouragtig, med toner af syltede bær (bl.a. hindbær). I vinens ungdom er tanninen normalt stadig ret fremme, men man fornemmer en god struktur og især en god frugtkoncentration, som vil sikre en god udvikling med årene. De delikate toner, som charmerer i vinens ungdom, vil uden tvivl give en fantastisk harmoni med alderen.

    Prøv den sammen med krydrede retter med lam, vildt eller okse.

    Anmeldelser

    Visual Score:
    The Wine Cellar Insider, Jeff Leve 93/100 Point
    Kort vinbeskrivelse:
    "Black currants, cedar, mint and cocoa show right off the bat in the nose. On the palate you find intensity, ripe, sweet, creamy blackberries, lift and length with a soft, engaging finish that delivers a lot of bang for the buck. This is probably the best vintage of Chateau de Pez I have ever tasted."
    Visual Score:
    Wine Enthusiast 95/100 Point
    Kort vinbeskrivelse:
    "This wine is dense, classic for Saint-Estèphe. Bold black fruits and dark hues are set to give a wine that will take its time. Tannins are surrounded by berry fruits and richness."
    Visual Score:
    Falstaff Magazin 90/100 Point
    Kort vinbeskrivelse:
    Visual Score:
    Vinum Wine Magazine (EU) 17/20 Point
    Kort vinbeskrivelse:
    Førpris
    Førpris: DKK 449,00

    DKK 349,00

    Kommentér produkt

    Antal: 0, Gennemsnit: 0,0
    1. Navn
    1. E-mail
    1. Rating
    1. Kommentar