RealVarenavn:

2014 RIVESALTES AMBRE BIO Domaine Cazes (37,5cl)

Billede zoom:
Billede:
0341951_domaine_cazes_ambre_rivesaltes
Navn:
  1. Varenr.:
    03419511421
  2. Årgang:
    2014
  3. Land:
    Frankrig
  1. Indhold:
    37,5cl
  2. Alkohol:
    17,0%
Druesammensætning
Druesammensætning:
Procent:
100%
Betinget procent:
100%
Navn:
Grenache Blanc/Garnacha blanca
  1. Anbefales til:
    Aperitif, Cigar, Dessert
    Beskrivelse:
    Domaine Cazes i Rivesaltes - midt i Roussillon, blev grundlagt af Michel Cazes i 1895 og er i dag med sine ca. 220 hektarer vinmarker en af de vigtigste vingårde i området. Flere generationer har sidenhen efterfulgt hinanden, og da 4. generation med Emmanuel Cazes kom til i 1997, besluttede man at iværksætte en overgang til biodynamisk dyrkning i alle vinmarker - som en af de første producenter i området. Processen resulterede i 2005 i en fuld økologisk (AB-Agriculture Biologique) og biodynamisk godkendelse.

    Processen krævede samtidig en del investeringer i de historiske kældre og nyt, moderne udstyr til vinificering. Domaine Cazes indgik derfor et partnerskab med Advini (som blandt andet ejer vinhuset Jeanjean i Languedoc). Under det nye partnerskab er der fortsat hovedfokus på husets verdensberømte dessertvine - Rivesaltes og Muscat de Rivesaltes, men man lægger også mange kræfter i produktionen fra ejendommes vinmarker i appellationer som Côtes du Roussillon, Côtes du Roussillon Villages, Maury og Fitou.
    Website:
    1. Rivesaltes AOC og Muscat de Rivesaltes AOC er to appellationer fra Roussillon-området i Sydøstfrankrig, som producerer såkaldte "Vins Doux Naturels" (VDN) dessertvine, ligesom nabodistrikterne Maury og Banyuls. Begge AOC'er har taget navn efter landsbyen Rivesaltes nord for byen Perpignan, og dækker den østlige del af Pyrénées Orientales-departementet samt en lille enklave i nabo-departementet Aude, omkring byen Narbonne. Selve AOC/AOP'erne stammer fra 1936/1972, men traditionen for den type dessertvine i området går langt tilbage i historien.

      "Vins Doux Naturels" (VDN) laves ved, at man tilsætter neutral druesprit, inden alt sukkeret er fortæret under gæringen, noget som øjeblikkeligt standser gæringsprocessen og giver vinen en højere alkoholprocent, samtidig med at den bevarer en del af dens naturlige sukkerindhold. En VDN skal indeholde mellem 15 og 21% i alkohol og min. 45 g. restsukker. Den må ikke tilsættes ekstra sukker (hvoraf navnet VDN - vin med naturlig sødme, i lighed med fx italienske "Dolce Naturale" vine). Mens Muscat de Rivesaltes AOC (hvide) udelukkende må laves på Muscat Blanc à Petits Grains eller Muscat d'Alexandrie, bruger man for Rivesaltes AOC (hvid,rosé eller rød) druerne Grenache Blanc, Grenache Gris eller Grenache Noir. Yderligere benævnelser som "Ambré", "Tuilé" (Rosé) og "Grenat" (rød) stiller desuden bestemte krav vedr. min. drueandel og modning.
    Rivesaltes Ambré er lavet 100% på Grenache Blanc, som er hentet på ejendommens biodynamiskdyrkede vinmarker. Undergrunden består af ler- og kalkholdige lag, blandet med smuldrende skiffer og klassiske runde aflejringssten. Klimaet er varmt, men med god afkøling fra havet - alt sammen perfekte forhold til dyrkning af bl.a. Grenache Blanc. Vinstokkene som giver druerne til denne vin er over 50 år gamle.

    Druerne bliver presset umiddelbart efter ankomsten til kælderen, og gæringen går spontant i gang med druernes eget gær. Tilsætning af brændevinen foregår midt i processen, og vinen bliver derefter flyttet til hundrede år gamle foudres (store træfade af 20-30 hl.), hvor den modnes i 15 år. Fordampningen er på 7% pr. år, og vinen opnår derfor en imponerende koncentration. Aftapningen foregår efter en naturlig bundfældning og uden filtrering. Vinen bliver derefter opbevaret køligt.

    Vinen har en flot, mørk rav-farve. På trods af de 15 års modning har duften et utroligt godt bid med nuancer af fersken, syltede ananas, pomerans, ristede mandler og en smule lakrids. Smagen er ligeledes ret ung, med toner af valnødder, tørre abrikoser, syltet ingefær, læder og en smule rancio. Den slutter med god friskhed og tannin. Ganske imponerende for så gammel en vin! Prøv den til stegt foie gras, til eksotiske kyllinge- eller svineretter (fx med ingefær eller karry), tærter med nødder (mandler, valnødder eller hasselnødder), crème brûlée eller blåskimmeloste. Bør serveres afkølet men ikke iskold.
    Førpris

    DKK 199,00

    Kommentér produkt

    Antal: 0, Gennemsnit: 0,0
    1. Navn
    1. E-mail
    1. Rating
    1. Kommentar