RealVarenavn:

2023 LUNARIA PINOT GRIGIO ANCESTRALE SPUMANTE BIO PET NAT Brut Nature, Cantina Orsogna, Abruzzo

Billede zoom:
Billede:
0618243_orsogna_lunaria_ancestrale_pinot_grigio_spumante
Navn:
 1. Varenr.:
  06182432335
 2. Årgang:
  2023
 3. Land:
  Italien
 1. Indhold:
  75,0cl
 2. Alkohol:
  12,5%
Druesammensætning
Druesammensætning:
Procent:
100%
Betinget procent:
100%
Navn:
Pinot Grigio
 1. Anbefales til:
  Aperitif, Fisk, Grøntsagsretter, Skaldyr
  Producent: 
  Producent:
  Orsogna
  small-arrow.gif
  Beskrivelse:
  Cantina Orsogna har taget sit navn efter kommunen Orsogna, som ligger i provinsen Chieti i Abruzzo. Med kun 15 km til Adriaterhavet på den ene side og 20 km til bjergkæden Appenninerne på den anden side, skabes her et sjældent eksempel på, hvordan kvalitetslandbrug fungerer i perfekt harmoni med den lokale unikke natur, som samtidig er en af Europas bedst bevarede naturparker.

  Cantina Orsogna er utvivlsomt én af de mest betydende producenter af økologisk vin i Italien, og tilmed måske den største besidder af biodynamisk dyrkede vinmarker. Kooperativet blev etableret af lokale bønder i 1964, og råder i dag over mere end 1.100 ha. vinmarker, hvoraf mindst 80% er økologisk dyrkede. Dermed skabes der grobund for at lave økologiske vine på flere forskellige niveauer - lige fra de prisbillige entry level-vine til enkeltmarksvine af høj kvalitet.

  Hos Orsogna dyrkes rødvinsdruerne Montepulciano dAbruzzo (50%), Trebbiano og Sangiovese samt de lokale, hvide druer Pecorino og Cocociola.
  Website:
  Distriktet: 
  NiceDistrict:
  Abruzzo
  small-arrow
  1. Det bjergrige distrikt Abruzzo ligger på østkysten i Midtitalien lige umiddelbart syd for Marcheområdet på højde med Rom. Kun ca. 1/3 af den totale vinproduktion i Abruzzo er klassificeret som DOCG/DOC, og de bedste resultater kommer selvsagt fra de producenter, som ikke lader sig friste af det meget høje tilladte udbytte i området.

   De hvide er typisk lavet på Trebbiano, mens de røde oftest laves på Montepulciano druen. Abruzzo rødvinenes alkoholrige og mørke karakter gjorde, at man før i tiden brugte den som "medicinvine" til at forbedre vine fra Norditalien og især Toscana. Man kan gøre virkeligt gode fund blandt Abruzzo vine, ikke mindst i DOCG/DOC-klassen, men også i IGP-vine.
  "Pet-Nat" er en forkortelse af Pétillant Naturel, som betegner mousserende vine lavet efter den ældste, naturlige "ancestrale"-metode. Vinen er aftappet på flaske før den første gæring (alkoholiske) er tilendebragt, men tilsættes derefter hverken gær, sukker, svovl eller andre ingredienser. Det resulterer i en vin, som er let perlende med små, bløde (naturlige) bobler, og som kan variere en del, alt efter druetype, høsttidspunkt, temperatur m.m. Da vinen hverken er filtreret eller klaret, kan man opleve bundfald eller slør, som kun er med til at give en ægte, naturlig oplevelse. Flere lande er begyndt (igen!) at producere Pet-Nat vine, i søgen efter mere naturligt producerede vine.

  Lunaria Ancestrale er lavet på 100% Pinot Grigio-druer fra biodynamiskdyrkede (Demeter), højtbeliggende vinmarker (400-500 m.o.h.) i Terre di Chieti. De forholdsvist kølige vækstbetingelser giver et længere modningsforløb, som betyder meget aromatiske og sprøde vine. De meget sunde og perfekt modnede drueklaser håndplukkes og transporteres i mindre beholdere til kælderen, hvor de umiddelbart efter afstilkes og knuses. Gæringen med skindet starter spontant med druernes naturlige, vilde gærceller og uden tilsætning af svovl. Pinot Grigios flotte, rødprikkede skind tilfører vinen flotte farvenuancer af løgskal og kobber. Umiddelbar efter en yderst skånsom presning, bliver vinen aftappet på flasker uden bundfældning, filtrering eller tilsætning af sukkerlikør. Her fortsætter vinen med at gære med de ca. 18 g. sukker, som den indeholder på dette tidspunkt, og hele bundfaldet fra førstegæringen.

  Da vinen hverken er "degorgeret" eller tilsat sukkerlikør i slutningen af processen, som det er sædvane i andre mousserende vine lavet på fx Charmat eller "Champenoise"-teknikken, er hver enkel flaske en oplevelse for sig. Her finder man meget aromatiske nuancer af små vilde bær som skovjordbær, hindbær og brombær samt granatæbler og hyben. Den let perlende stil giver en god harmoni mellem friskhed, tørhed og frugtsødme. Velegnet som aperitif, til skaldyr og fisk samt til retter med hvidt kød eller grøntsager.

  Førpris
  Førpris: DKK 159,00

  DKK 129,00

  Kommentér produkt

  Antal: 0, Gennemsnit: 0,0
  1. Navn
  1. E-mail
  1. Rating
  1. Kommentar