RealVarenavn:

2020 PULIGNY-MONTRACHET 1. CRU Champ Gain, Francois Carillon

Billede zoom:
Billede:
0380392_Carillon_Puligny_Montrachet_Champ_Gain
Navn:
 1. Varenr.:
  03803922035
 2. Årgang:
  2020
 3. Land:
  Frankrig
 1. Indhold:
  75,0cl
 2. Alkohol:
  13,5%
Druesammensætning
Druesammensætning:
Procent:
100%
Betinget procent:
100%
Navn:
Chardonnay
 1. Anbefales til:
  Fisk, Skaldyr, Østers
  Beskrivelse:
  Familien Carillon har lange og stolte traditioner for vindyrkning, da en af deres forfædre, Jehan Carillon, allerede i 1520 var vinbonde i Puligny. Indtil 2010 hed firmaet Domaine Louis Carillon, men efter faderens død delte de to brødre, Jacques og François, familiens oprindelige 12 hektar vinmarker mellem sig. Hver vinmark blev ganske enkelt blevet delt i to, og fra årgang 2010 har det således været vinene fra Domaine François Carillon, som vi har haft fornøjelsen af at kunne tilbyde.

  François Carillon sætter fortsat familietraditionerne meget højt, og hans begejstring og seriøsitet er kendt langt ud over landsbyens grænser. Det smitter naturligvis af på kvaliteten af vinene, som med rette anses for at høre til den absolut elite i Puligny. Listen over de parceller som huset ejer, er ganske enkelt imponerende, men produktionen er dog meget begrænset.
  Website:
  1. Et af de mest kendte områder for produktion af hvidvine i verden er uden tvivl Puligny-Montrachet i Côte de Beaune. I størrelse fylder Puligny kun halvdelen af Meursaults areal og 2/3 af Chassagnes - begge hvidvinsproducerende nabokommuner, men i berømmelse slår Puligny dem begge. Det er i jordbunden, man skal finde årsagen til Puligny-Montrachets særlige kvalitet. Ud over Bourgognes klassiske blanding af kalk og ler finder man her lag med småsten, som sikrer en god dræning og samtidig optager varmen ved overfladen og afgiver den senere.

   Det er i øvrigt oprindeligt til vandet, kommunen skylder sit navn, idet området i middelalderen var kendt for sine mineralvandskilder og sumpede områder. De findes stadig den dag i dag (på gammel fransk hed sump "pol"). Fra Poligny - stedet med vand - blev det til Puligny, og som flere andre kommuner fik landsbyen i det 19. årh. lov til at tillægge navnet for den bedste vinmark i området til sit eget navn:.Grand Cru-marken Montrachet. I øvrigt en mark som Puligny må dele med nabokommunen Chassagne i lighed med Grand Cru-marken Bâtard-Montrachet. Men kommunen Puligny har dog to Grand-Cru-marker for sig selv, nemlig Chevalier-Montrachet og Bienvenues-Bâtard-Montrachet og i øvrigt flere fremragende 1. Cru marker.
  Navnet Champ-Gain betyder noget i retningen af genvundet mark, og siger noget om, at vinmarken blev indrettet på et areal, som oprindeligt var skov, på den øvre del af Montrachet-skråningen. Den ligger vest for landsbyen Puligny, ved grænsen til St. Aubin mod sydvest og Blagny mod nord, lige ovenfor vinmarken Les Folatières. Højden, som går fra ca. 320 til 380 m.o.h. - nærmest på grænsen til hvor højt man kan dyrke vin og orienteringen mod øst, giver masser af sol om dagen og ret kølige nætter, forhold som giver en langsom, stabil modning af druerne og derved masser af aroma, sprødhed og smag. Desuden giver den ler- og kalkholdige undergrund med en meget stenrig overflade en finesse, mineralitet og klasse, som man ellers kun finder i Grand Cru-vine.

  François Carillon ejer en parcel på ca. 2 ha. i vinmarken Champ-Gain, beplantet med Chardonnay-vinstokke, som er over 50 år gamle. Vinificeringen er tilpasset årgangen, men hovedreglen er, at mosten får et kort ophold på store tanke efter presningen, inden den flyttes til franske træfade (228 l., 20% nye) hvor gæringen foregår. Efter en malolaktisk gæring bliver vinen modnet i 12 måneder på de samme fade. Til sidst modnes vinen i 6 måneder på ståltanke. Vinen er naturligt dekanteret og kun let filtreret inden aftapning.

  Det er de frugtrige, aromatiske og en smule eksotiske toner, som dominerer i duften for Champ-Gain, med lækre, æteriske nuancer af citrusfrugter, melon og mango. Smagen er mineralsk, frisk og med god struktur, og med iltningen får vinen mere delikate og komplekse toner. I eftersmagen finder man også letrøgede nuancer (flint), men først og fremmest en god syre. Servér den til de bedste kreationer med skaldyr (hummer, krabbekløer, østers) eller fisk.

  Anmeldelser

  Visual Score:
  Jasper Morris Inside Burgundy 94/100 Point
  Kort vinbeskrivelse:
  Førpris

  DKK 1.749,00

  Kommentér produkt

  Antal: 0, Gennemsnit: 0,0
  1. Navn
  1. E-mail
  1. Rating
  1. Kommentar